Червени общинари в София излязоха на протеста в защита на паметника пред НДК в столицата. Това е поредното събиране на противниците на демонтажа на монумента. Този път инициативата им получи и политическа подкрепа.

Всяко поругаване или неглижиране на паметници е престъпление за историята, категоричен бе лидерът на БСП-София Калоян Паргов. Той настоява разделението в обществото да спре. Трябва да се намери баланс в облика на НДК, така че да се запази историята, иска червеният общинар. Различното отношение към монумента 1300 години България, според Паргов, пречи да се реши въпроса по начин, удовлетворяващ различните гледни точки.

Демонтират паметника пред НДК

Демонтират паметника пред НДК

Металните пластики ще бъдат изложени в НИМ

Трябва да забравим противопоставянето, настоява социалистът. Според него най-доброто решение е да се възстанови паметникът. Разрушаването на който и да е паметник, по мнението му, е престъпление към историята. Не е нужно да разрушаваме един паметник, за да изградим друг на негово място, подчерта Паргов. Освен това, по думите му, може в пространството пред НДК да се намери място за паметните плочи на Първи и Шести пехотен полк, както настояват поддръжниците на събарянето на паметника.

Само така ще се сложи край на конфликта и ще продължим напред, именно с един такъв пример на единение, категоричен е лидерът на БСП-София. Докъде ще стигнем, ако обричаме поколенията на непрестанно противопоставяне, недоволен е той. В подкрепа на монумента се обявиха Светлин Русев, както и от Съюза на българските художници. Съюзът на архитектите също подкрепя паметника.

Художници с жива верига бранят паметника пред НДК

Художници с жива верига бранят паметника пред НДК

Паметникът не бил типичен соцпаметник

Столична община обаче смята, че той трябва да се демонтира, защото е опасен. Любен Генов от Съюза на българските художници застава зад монумента. Той призна, че реставрацията на паметника действително ще струва повече, отколкото поддръжката на зелените площи след събарянето му.

Генов смята още, че е дълг на СО, която е негов собственик да го пази и поддържа. Неговото мнение е, че паметникът е произведение на изкуството и това не трябва да се политизира. Поддръжниците на паметника дори са намерили средства за реставрацията на монумента - от европарите за европредседателството. Те не искат да се гледа на паметника с комплекса на тоталитаризма.

Не пипайте паметника, настояват протестиращите. Те искат още да пазим културно-историческото си наследство. Около стотина души се събраха. Някои развяваха и трибагреника.