Протест срещу насилието над жени събра стотици граждани тази вечер в протест в центъра на София, съобщи БНР. Повод за акцията под наслов "Нито една повече!" е Международният ден за премахване на насилието над жени.

Демонстрацията започна с минута мълчание в памет на жертвите на насилие, съобщи Нова телевизия. По думите протестиращите всяка трета жена е жертва на тормоз, а домашното насилие по време на пандемията ескалира и се е увеличило с 80%.

Държейки плакати "Не на насилието", организаторите на протеста настояват за адекватни политики за превенция на насилието, основано на пола, създаване на кризисни центрове за жени във всяка област в страната и официална статистика на извършителите и жертвите.

Арестуваха 28-годишен за убийството на млада жена в София

Арестуваха 28-годишен за убийството на млада жена в София

Убийството бе навръх Международния ден за борбата с насилието над жени

"Искаме да дадем ясен сигнал на институциите, че е време да въведат адекватна и съвременна законодателна уредба, която да гарантира необходимата защита на всички уязвими групи и най-вече на жените", споделя участник в протеста.

По време на демонстрацията нахлуха мъже, които протестиращите определиха като провокатори. Полицията задържа един за хулиганство и отведе още няколко души.

Масовата акция е съпътствана от отворено писмо до новоизбраните депутати и президент с настояване за спешни мерки срещу насилието над жени.

Простреляната жена в София е жертва на домашно насилие

Простреляната жена в София е жертва на домашно насилие

Това е пореден случай на насилие между настоящи или бивши партньори