Стотици служители на военните заводи "Емко" излязоха на протест пред парламента. Те настояват лиценза на завода да бъде върнат. Работниците се притесняват, че ще останат без работа.

Служителка на завода в Трявна сподели пред news.bg, че това, което ги е накарало да се съберат пред Народното събрание, е най-накрая да бъдат чути. "Искаме да ни върнат лицензите и да си работим спокойно, да си имаме хляб, защото ние сме от малък град и при нас няма работа", заяви тя.

Проверяват дали "Емко" съхраняват правилно боеприпасите

Проверяват дали "Емко" съхраняват правилно боеприпасите

До 25 септември да приключат проверките

По думите ѝ, когато заводът е бил на дъното никой не го е искала, а сега, когато той процъфтява искат да им вземат завода. Протестиращите развяха лозунги "Не ни изхвърляйте на улицата", "Искаме си завода" и "Спрете войната срещу нас".

Автобуси от цялата страната пристигнаха сутринта в центъра на столицата. Протестиращите настояват за спешни действия от страна на държавата. 

Пред протестиращите се появиха и депутати от БСП. Поканиха ги на разговор в Народното събрание, но депутатите бяха освирквани. Хората настояват управляващите да излязат при тях.

Искат оставката на Емил Караниколов от "Да България"

Искат оставката на Емил Караниколов от "Да България"

Чрез държавни лостове газят Конституцията, пишат от партията на Христо Иванов

Малко по-късно протестиращи от ЕМКО отидоха  на среща с червените депутати в НС. Те влязоха ядосани в законодателния орган, защото не ги пуснали с тениски с надпис ЕМКО. Това се считало за агитационен и рекламен материал.

"Това е работното облекло на работещите и служителите", заяви преди срещата Славчо Димиев. Хората очакват законотворците да повлияят по законов начин на институциите и да се спре с унищожаването на предприятието.

Многократно са искани срещи с икономическото ведомство. Отговор няма. "Аз гражданинът Славчо Димиев съм много ниско там долу в калта да искам среща с министъра", сподели той като подчерта, че най-вероятно това си мислел Емил Караниколов за работниците в ЕМКО.

"Но аз съм същият гражданин, какъвто е и той", смята Димиев. По Конституция всички граждани имат равни права. Директорът на ЕМКО Монтана е категоричен, че спрямо предприятието от страната на държавните институции има чисто заяждане.

Предприятието няма нужда да се спасява, категоричен бе Красимир Пъдарев. Умишлено се правели спънки пред дейността на ЕМКО. Всички нередности са отстранени, според него. В Монтана работят около 400 души. В Трявна с дейността на предприятието са заети 650 човека.

БСП плътно зад работниците от "Емко"
Обновена

БСП плътно зад работниците от "Емко"

Очакват следващата сряда министъра на икономиката да дойде в НС

"БСП за България" ще настоява в следващата сряда да бъде изслушан министърът на икономиката в икономическа комисия по проблем с "Емко". Зам.-председателят на "БСП за България" Жельо Бойчев се срещна с представители на Инициативния комитет на заетите и работещите във военно-промишлен комплекс "Емко" от Трявна, Монтана и Белица, които протестираха пред парламента. От БСП поемат ангажимент да поставят въпросите как ще бъдат запазени работните места, как ще бъде гарантирано изпълнението на международните договори, които са подписани от дружеството.