"Когато ГЕРБ управлява, винаги има напрежение във военно-промишления комплекс - скандали, стачки и хора, които са уплашени за работните си места". Това заяви зам .-председателят на "БСП за България" Драгомир Стойнев. Той противопостави управлението на БСП срещу това на ГЕРБ. По думите на Стойнев при управление от левицата, винаги имало оздравяване на предприятията, нови работни места, инвестиции и печелене на поръчки.

Лицензът на "Емко" отнет заради нередности в безопасността

Лицензът на "Емко" отнет заради нередности в безопасността

Предстои заседание на Междуведомствения съвет

Драгомир Стойнев обясни, че от партията са се срещнали с работници от завода "Емко". Хората се притеснявали за работните си места, а затварянето на завода щяло да доведе до загуби за общо 1000 семейства.

Според Стойнев основните заплахи са две - хората да останат на улицата и един район, като Трявна, да "обезлюдее".

Зам. председателя на "БСП за България" припомни случая с МВЗ "Сопот", който според него целенасочено бил източван, а без намесата на БСП, предприятието щяло да бъде закрито.

Съдът е спрял вписването на „Емко” като собственик на „Дунарит”

Съдът е спрял вписването на „Емко” като собственик на „Дунарит”

Фирмата остава собственост на Цветан Василев...

"Заставаме зад работниците. Искаме те да бъдат спокойни, да живеят достойно, да изхранват своите семейства. Призоваваме министъра на икономиката да дойде в комисия, да информира всички парламентарни групи какво се случва и апелираме към бързото решение, което да осигури стабилност на работниците", категоричен бе Драгомир Стойнев.

След срещата депутатите от БСП запазиха искането си за изслушване на икономическия министър Емил Караниколов в ресорната парламентарна комисия по казуса с "Емко", заяви Жельо Бойчев, заместник-председател парламентарната група на БСП за България.

Стотици служители на "Емко" протестираха пред парламента

Стотици служители на "Емко" протестираха пред парламента

Ядосаха се, че не ги пускат с работните им тениски в НС

"Това, което ще настояваме, е следващата сряда да бъде извикан министърът на икономиката", посочи Бойчев. БСП се ангажират да поставят въпросите от срещата, най-важният от които е съхраняването на работните места на хората. Румен Гечев посочи, че става въпрос за 1300 пряко заети, както и още няколко хиляди работни места на поддоставчици.

"Проблемът е достатъчно сериозен. Става дума и за износ в милиони. Ние доста сериозно ще се опитаме да подходим към този проблем и ще се опитаме да намерим общо решение. Ние не сме нито на едната, нито на другата страна. Ние сме на страната на българския интерес и мисля, че би трябвало да се намери някакво общо решение", констатира той.

Протестиращите поискаха да научат защо министърът е наредил на "Кинтекс" да прекрати договорите с "Емко". Славчо Димиев, ръководител производство в Трявна заяви, че целта му е да предизвика действие сред депутати и министри, които да не позволят затварянето на фирмата.

"Ще продължа да се боря докато това не се случи - да се предотврати затварянето на един български производител", заяви Славчо Димиев. Той посочи, че ще продължат да протестират докато разумът вземе връх.

Протестиращите служители очакват икономическият министър Емил Караниколов да каже какви решения ще и помощ на това дружество ще даде, така че то да продължи да работи.