Главна дирекция "Национална полиция" извършва проверка дали във фирма "Емко" се съхраняват правилно боеприпасите. Проверката е насочена към това дали са отстранени нередностите за съхранение на боеприпаси, а самато проверка е инспирирана от обществения интерес.

Това стана ясно на днешното заседание на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките за резултатите. Една от темите на заседанието е била именно състоянието и отнетия лиценз на фирма "Емко", които миналата седмица провокираха както протести на работници във фирмата, така и спекулации за интереси във военнопромишления ни комплекс.

Лицензът на "Емко" отнет заради нередности в безопасността

Лицензът на "Емко" отнет заради нередности в безопасността

Предстои заседание на Междуведомствения съвет

Казусът беше включен в дневния ред по инициатива на двамата съпредседатели на Съвета - вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов и министъра на икономиката Емил Караниколов.

Проверяващите органи са се ангажирали до 25 септември да приключат проверките и да уведомят Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките за резултатите.

Съветът взе решение с пълно единодушие, че при получаване на констатациите, ще бъде свикано извънредно заседание.

Припомняме, скандалите около "Емко" избухнаха отново на 8-и септември, когато стана ясно, че държавната компания "Кинтекс" спира три договора на "Емко" за износ на боеприпаси за Индия, а щетата е за около 60 милиона долара, твърди Славчо Димиев. 
Заради неясноти икономическият министър министър Емил Караниколов на два пъти дава извънреден брифинг.