Драговитийският епископ Даниил e избран за Видински епархийски митрополит от членовете на Светия Синод към Българската православна църква. Той е получил подкрепата на 11 от 13 митрополити. Двама останаха в битката за Видински митрополит.

"Божията благодат и неговата велика милост да бъдат с Вас. Ние добре го познаваме", обяви след избора Патриарх Неофит. Той вярва, че новият видински митрополит ще оправдае очакванията. Нещо повече Неофит вярва, че Даниил ще бъде добър пастор на паството си. 

От своя страна новоизбраният видински митрополит Даниийл коментира, че когато сме заедно, Бог помага. Без божията помощ нищо не можем да направим. Пожелава да имаме единомислие и единодействие, и както народът е казал и пише над Народното събрание "Съединението прави силата"

Допълва, че видинска епархия не е бедна, а е бедно мисленето и обезверяването, призовава "вярвайте в Бога". 

"Възлагате ми високата отговорност на святото служение на душепастирството във Видинската епархия на Българската православна църква", добавя той в словото си.

Изборът не мина без протести от страна на миряните.

Напрежение във Видин заради избора на новия митрополит
Обновена

Напрежение във Видин заради избора на новия митрополит

Десетки граждани са се събрали в подкрепа на един от кандидатите

Драговитийският епископ Даниил - Атанас Трендафилов Николов е роден на 2 Март 1972 г. в гр. Смолян. Завършва основно и средно образование в родния си град. През 1996 г. записва и учи Английска филология в СУ "Св. Климент Охридски", а на следващата година пренасочва образованието си в Богословския факултет при същия университет.

През 1997 г. е приет като послушник в Хаджидимовския манастир "Св. Георги" под духовното ръководство на приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. На 07.08.1999 г. е постриган от него в монашество, а на следващия ден е ръкоположен за йеродякон.

През 2002 г. завършва задочно БФ на СУ "Св. Климент Охридски".

На 21 юли 2004 г. е изпратен на послушание в Роженския манастир "Рождество Богородично". На 27 ноември същата година е ръкоположен от епархийския му архиерей за йеромонах.

Светият синод утвърди изборите за Видински митрополит

Светият синод утвърди изборите за Видински митрополит

Църквата определи опитите за натиск за неприемливи

На 01 юни 2006 г. е възведен в архимандритско достойнство.

По решение на Светия Синод на 20 януари 2008 г. е хиротонисан за епископ с титлата Драговитийски в Патриаршеска катедрала ставропигиален храм-паметник "Св. Александър Невски" и назначен за викарий на Неврокопския митрополит. Такъв остава до 15 юни 2010 г., когато по молба на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф е назначен за негов викарий, която длъжност изпълнява до днес.

Мелнишкият епископ Герасим - Александър Георгиев Георгиев е роден на 2 ноември 1979 г. в гр. София. Завършил е 31-во Средно училище за чужди езици и мениджмънт "Иван Вазов" в София и Националната академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов".

Владее свободно немски, руски и английски език. На 09 декември 2009 г. е постриган за монах с името Герасим в Дивотинската св. обител "Св. Троица". Ръкоположен е в йеродяконски и в йеромонашески чин от Знеполския епископ Йоан (сега Варненски и Великопреславски митрополит). По решение на Св. Синод бива изпратен на специализация в Москва. На 17 септември 2014 г. е възведен в архимандритско достойнство от Българския патриарх Неофит и по решение на Св. Синод от същия ден е назначен за Главен Секретар на Св. Синод.

По решение на Св. Синод от 20 май 2016 г. е назначен за Председател на Църковното настоятелство при Патриаршеска катедрала ставропигиален храм-паметник "Св. Александър Невски". По единодушно решение на Св. Синод от 14 декември 2016 г. е хиротонисан за епископ с титлата Мелнишки на 18 декември 2016 г. в Патриаршеска катедрала ставропигиален храм-паметник "Св. Александър Невски", като продължава своето служение на Гл. секретар на Св. Синод и Председател на ЦН при Патриаршеска катедрала ставропигиален храм-паметник "Св. Александър Невски".

Врачанският митрополит пресече опитите за външен натиск в църквата

Врачанският митрополит пресече опитите за външен натиск в църквата

Изборът на нов митрополит е вътрешноцърковен въпрос

Припомняме, изборът на новия Видински митрополит предизвика напрежение в областния град. Десетки хора се събраха в центъра на града в подкрепа на един от кандидатите за митрополитския престол. Гражданите подкрепят епископ Поликарп. Те са заявиха, че ще се бунтуват, ако сред избраните имена не е това на епископ Поликарп. Гражданитевнесоха в Светия синод над 6 500 подписа в негова подкрепа.

Изборът на Епархийските делегати бе признат за легитимен от БПЦ. Като неприемливи Църквата определи опитите на някои среди да упражняват натиск и да отправят противоуставни искания и претенции. По време на заседанието на Светия синод вчера пред сградата се бяха събрали граждани на молитвено бдение.