Пред столична община, протестиращите таксиметрови шофьори искат по-високи тарифи и повече стоянки, освен това настояват да им се позволи да шофират в бус лентите, съобщава БНТ. 

"Обединили сме се зад общата позиция да искаме от Столичен общински съвет да бъдат въведени минимални тарифи от 98 ст. за дневна и 1.14 лв. за нощна тарифа в град София. Това е голяма крачка, защото целият бранш застава зад тези искания", коментира Райна Димитрова, председател на Национален таксиметров синдикат.

Тя добави, че това е едната част от проблема, а другата част е, че така както са позиционирани в момента, стоянките в София, голяма част от тях, са нефункционални. "Позиционирани са на места, където няма човекопоток. И където те не са функционални и не могат да вършат работата, за която са предназначени".

Димитрова обясни, че протестите няма да спрат, докато не се въведат минималните тарифи, а следващи действия ще бъдат синхронизирани с организации в други градове.

Таксиджии на протест в столицата, искат актуализиране на тарифите за превоз

Таксиджии на протест в столицата, искат актуализиране на тарифите за превоз

Цените не са били променяни с години

По-рано днес, столичният кмет Йорданка Фандъкова коментира, че в София има над 6 100 таксита, а в Прага, където е разрешено движение в бус лентите, те са около 1 300. Призовавам към диалог, готови сме да говорим с протестиращите, обясни тя. 

Председателят групата на БСП в СОС Калоян Паргов след среща с представители на различни организации и съюзи в таксиметровия бранш обясни, че минималната тарифа трябва да гарантира сигурността, качеството и комфорта на таксиметровата услуга.

"Разбрах, че таксиметровите шофьори са имали среща с ЦГМ и представители на ГЕРБ от Комисията по транспорт и туризъм, което за мен беше изненада, и дори са получили обещание за разрешаване на този проблем. Предложението на таксиметровите шофьори е 2% от местата в "синя зона", 4% от тези в "зелена" да бъдат заделени за стоянки на такситата. На мен това предложение ми звучи разумно, но ще го обсъдим с нашите експерти", коментира Паргов.

Той е изненадан от едно от предложенията на таксиметровите шофьори, свързано с желанието им за добавяне на условие за задължителна уседналост от 5 години в София при получаване на разрешително за каране на такси.