Сдружение "Горичка" и фондация "Медийна демокрация" започват кампания, която да разкрие и даде публичност на истината за замърсяването на Стара Загора.

Това обяви на брифинг в града доц. Георги Лозанов, цитиран от Радио Стара Загора.
Той уточни, че това е съвместна акция с Мануела Малеева.

"Ако има нещо по-лошо от самите екологични проблеми, то е да свикнеш с тях, да престанеш да ги забелязваш", каза доц. Лозанов и добави, че според него така е станало с обгазяването на Стара Загора и региона, което е добило сякаш статут на природно явление.

Чувството за безизходност на местните хора е сменило надеждата им, че проблемът някога ще се реши или поне ще се идентифицират с достатъчна яснота причинителите му.

Отговорността се прехвърля и размива между различните потенциални виновници - трите ТЕЦ-а в "Марица изток", съпътващите производства, отпадъчните продукти, военния полигон в Змеево.

Съвместната кампания на сдружение "Горичка" и Фондация "Медийна демокрация" започва с два конкурса, съобщи доц. Лозанов. Първият е за разследваща журналистика на тема: "Кой и доколко днес замърсява Стара Загора и региона? Какви са институционалните вини и корупционните измерения на екологичната криза? Има ли политически и икономически мотиви, които пречат тя да се реши?"

Крайният срок за предаване на материалите е 31 октомври тази година.

Вторият конкурс е за снимки, запечатали хронологията на обгазяванията на Стара Загора. С наградените снимки ще бъде подредена изложба.