Жителите в района на бул. "Никола Петков" недоволстват от преминаването на автобуси и камиони в локалното платно.

Те искат връщането на автобусите 260 и 111 в основните ленти на булеварда.

Според гражданите тежките превозни средства разрушават пътната настилка и канализацията, от вибрациите и шума са засегнати и къщите.

Живеещите в района на локалното твърдят още, че вечер са принудени да оставят колите си на платното, за да ограничат високата скорост, с която преминават автобусите и камионите, които предизвикват вибрациите и напукванията по сградите до пътя.

"С пътен знак ни е забранено да паркираме автомобилите си пред домовете ни и през деня, което още повече освобождава шофьорите да карат с висока скорост въпреки ограничението от 40 км/ч", допълват хората.

Гражданите подчертават, че в локалното няма дори "легнали полицаи", които да ограничават скоростта. Затова и те се притесняват за децата си.

Жителите настояват Столична община да вземе мерки и да върне старото положение.

Светослав Йорданов, инициатор на жалбите, обясни пред news.bg, че от 1 януари тази година автобусните линии 260 и 111 са пренасочени в локалното платно. Общината не е уведомила жителите в района и не се е допитала до мнението им.

Първоначално се говорело само за временно пренасочване за облекчаване на трафика.

По думите на Йорданов обаче от 1 юли с решение на Столичния общински съвет е гласувано това да стане постоянно.

Той допълни, че е подал 5 сигнала до контактния център в общината относно шума, спуканите гуми и счупените огледала на колите.

"Подал съм жалба и до омбудсмана Мая Манолова", подчерта Йорданов, тъй като до момента няма решение от страна на общината по повод жалбите.

Той заяви, че дупките по платното са запълнени, но през зимния период те ще се множат заради тежкотоварните камиони.

По думите на Светослав Йорданов най-голямото притеснение на жителите в района е безопасността на децата.

Снимка 377726

Източник: news.bg