Икономическият и социален съвет на Република България прие становище, което разглежда проблема с енергийната, водната и транспортната бедност, както и мерките за преодоляването им.

В становището се отбелязва, че е необходимо да се установят ясни дефиниции за тези форми на бедност, за да се предотврати социално напрежение.Съветът подчертава липсата на официални дефиниции за енергийна, водна и транспортна бедност в България и препоръчва въвеждането на национални механизми за подпомагане, както и законодателни мерки за определянето им.

За пръв път се разглежда проблема с транспортната бедност, като се предлага въвеждането на национални механизми за подпомагане и законодателни мерки за официално определяне на този вид бедност. Подкрепя се идеята за осигуряване на базови транспортни услуги и насърчаване на икономическата активност при нарастващите цени на горивата.

Въпреки липсата на официални дефиниции, ИСС насърчава държавата да предприеме действия да се създадат условия за подобряване на достъпа до транспорт за уязвимите групи в обществото.

За насърчаване на колективното договаряне, настояват от ИСС

За насърчаване на колективното договаряне, настояват от ИСС

ИСС: "Считаме, че съществуващата в Кодекса на Труда правна рамка на колективното договаряне е изчерпала първоначалния си стимулиращ ефект и в момента има задържаща роля".