Икономическият и социален съвет съобщава за не спазена Директива (ЕС) 2022/2041, относно адекватните минимални работни заплати в Европейския съюз (на ЕП и Съвета от 19 октомври 2022 година). България не покрива препоръките за покритие на 80% за Колективните трудови договори.

В Директивата основното внимание е насочено към определянето на размера на минималните работни заплати и възможностите на колективното договаряне за по-високите им размери, която задължава държавите членки, да проведат процедури и да установят критерии за определяне на адекватни законоустановени минимални работни заплати.

Според Икономическият и социален съвет на Република България /ИСС/ не бива да се допуска приемане на законодателни текстове, които по своята същност и философия вредят на колективното договаряне, а трябва да се създаде план, който да насърчава колективното договаряне.

Данните на НСИ, по отношение на сключените Колективни договори, показват по-високи договорени заплати, като при часовата ставка/бруто/, е средно с 8,3% по-високо заплащането. При месечната заплата /средна, бруто/е с 18,6% по-висока, а средната годишната заплата /бруто/ е с 22,4% по-висока, се посочва още в становището на ИСС.

ИСС: "Считаме, че съществуващата в Кодекса на Труда правна рамка на колективното договаряне е изчерпала първоначалния си стимулиращ ефект и в момента има задържаща роля".

Икономическият и социален съвет (ИСС) е български консултативен орган, имащ за цел да осигури участието на гражданското общество по въпросите на икономическото и социално развитие на страната.

Припомняме:

В Държавен вестник, бр. 14 от 10.02.2023 г., бе обнародван Закон за изменение и допълнение на Кодекса на труда с един параграф за изменения и допълнения в чл. 244 КТ - Регулиране на минималните трудови възнаграждения и обезщетения

Измененията се опират на Директива (ЕС) 2022/2041 относно адекватните минимални работни заплати в Европейския съюз (от 19 октомври 2022 година). В нея основно е посочено определянето на размера на минималните работни заплати и възможностите на колективното договаряне за по-високите им размери.

За първи път Министерски съвет ще пристъпи към изпълнение на новото си задължение към 01.09.2023 г., когато ще определи минималната работна заплата за 2024 г., като вземе предвид размера на средната брутна заплата за периода от месец юли до месец декември на предходната 2022 г.и месеците януари-юни от настоящата година.

ИСС се разтревожи за Плана за възстановяване и устойчивост

ИСС се разтревожи за Плана за възстановяване и устойчивост

Икономическият и социален съвет иска редовно действащо правителство