Икономическият и социален съвет на Република България прие на пленарната си сесия резолюция по Националния план за възстановяване и устойчивост и становище за справедлив енергиен преход в Енергийната стратегия на България до 2030 г. с хоризонт до 2050 г.

Според ИСС във финалната версия на Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) в сравнение с предходния вариант се съдържат изменения, които не са били подложени на дискусия със социалните партньори, нито на по-широко обществено обсъждане.

Тези изменения водят до включване на неприемливи ангажименти, създавайки опасност енергийната сигурност на България, икономиката и социалната среда. Това поражда риск за цялостен провал на изпълнението на НПВУ, имайки предвид създалото се политическо и обществено напрежение, посочват от ИСС.

Изменение в ПВУ ще ни лиши от евросредства, предупреди Пеканов

Изменение в ПВУ ще ни лиши от евросредства, предупреди Пеканов

Промени може да се искат само при обективни обстоятелства затова

Нужно е редовно действащо правителство, което да приеме част от реформите, предвидени в Плана, а предвид напълно възможните предсрочни избори, съществува опасност това да не се случи.

Председателят на ИСС Зорница Русинова заяви, че "Съветът е единственият орган, който взима сериозно и отговорно отношение по темата с Плана. Всички останали, които се изказват са чисто политически лица и в този смисъл значимостта на резолюцията изготвена от ИСС е голяма."

Забавяния по представяне, приемане и стартиране изпълнението на НПВУ, както и пропуснатата възможност за получаване на авансово плащане могат да доведат до необходимост от дългово финансиране, което да обслужи част от предвидените инвестиции, допълни още Русинова.

1,37 млрд. евро по Плана за възстановяване идват в началото на декември

1,37 млрд. евро по Плана за възстановяване идват в началото на декември

За да се получи вторият транш, парламентът да приеме прословутите 22 закона

ИСС подкрепя целите за постигане на устойчивост и климатична неутралност и смята за необходимо да се създадат условия за устойчив икономически ръст и приобщаващо социално развитие.

ИСС отбелязва, че Законът за енергетиката, както и европейският "Зелен пакт" поставят следните изисквания като основа на стратегията за развитие на енергийния сектор:

  • Гарантиране на сигурно енергийно снабдяване на достъпни цени;
  • Изграждане на интегриран, конкурентен и цифровизиран енергиен пазар;
  • Даване на приоритет на енергийната ефективност и развитие на енергийния сектор, основан до голяма степен на енергия от възобновяеми източници и новите технологии;
  • Отчитане на въпросите за социална справедливост и подобряване на качеството на живот на гражданите.