Кабинетът в оставка е удължил срока на договора за хранене на военните при учения. Това съобщава БНР, позовавайки се на стенограмата на едно от последните заседания.

Договорът е подписан преди година с една от големите търговски вериги и е трябвало да изтече в края на настоящия месец.

Министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев посочва, че заради войната в Украйна се провеждат повече учения у нас, а годишно те са общо над 400.

За тях са нужни материални средства, храна и вода.

След запитване търговската верига е предложила удължаването на срока на договора до септември 2025 г. или до пълното изразходване на заложените 12 милиона лева.

Тагарев отбелязва, че за година военните формирования са направили поръчки за 46% от общата стойност поради отмяна на планирани учения, лагери и полеви занятия.

През лятото на миналата година председателят на комисията по отбраната Христо Гаджев съобщи, че военни са се оплакали от изхранването по време на многото учения.

За същите пари военнослужещите ядат по-скъпо, но за сметка на това по-малко, обобщи ситуацията тогава той. Министър Тодор Тагарев обеща, че ще проучи дали има проблеми с доставките и ако таки бъдат установени - да ги отстрани.