Депутатите от ГЕРБ внесоха промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност. С тях се увеличават санкциите при свободно пускане и разхождане на кучета без повод, както и на агресивни кучета без намордник.

Само за няколко часа, след като Десислава Атанасова внесла законопроекта в деловодството на Народното събрание, към нея се обърнали представители на НПО с най-различни предложения от най-различен характер. Стараем се да защитим обществения интерес, изтъкна тя.

За агресивно куче без намордник санкцията скача от 100 на 1000 лева. Предлагаме за куче без повод, което е над 5 килограма, санкцията да бъде 300 лева, обясни Атанасова. Увеличават се санкциите за разхождане на кучета в детски площадки или забранени за това места от общините.

Припомняме инцидентите с кучета само за последните месеци - на 22 април 2019 г. куче нахапа 3-годишно дете в кърджалийско село Македонци.

На 7 юни 2019 г. пет домашни кучета убиха мъж в софийското село Владо Тричков. За тези кучета и преди е имало сигнали, но не са взети мерки.

Дни по-късно, на 20 юни два питбула нахапаха 8-годишно момиче, което карало колело пред погледа на майка си до своя блок. Наложило се и други хора да се притекат на помощ, за да разтърват кучетата.