Новото депо за отпадъци в Бяла заработи, съобщи БНТ. То обслужва селищата от 6 общини в региона.

Хората обаче продължават да не хвърлят разделно боклука си, въпреки че на депото работи модерна сепарираща инсталация.

Изграждането на депото в Бяла продължи повече от 10 години. Първоначално то трябваше да бъде финансирано с евросредства, но изграждането се забави, а след това стана ясно, че има некачествено извършени дейности. След това се смени фирмата изпълнител, наложи се препроектиране, а община Бяла беше санкционирана с милион и половина лева.

Кметът на община Бяла Димитър Славов обясни, че срокът на програмата е свършил. Проектът се редуцирал от 20 милиона на малко над 12,5 млн , от които 2 милиона заем от 6-те общини, а другото - безвъзмездна помощ.

След откриването на депото на шестте общини Бяла, Борово, Ценово, Две могили, Опака и Полски Тръмбеш, са раздадени цветни контейнери, които са разпределени по кварталите. Към момента обаче гражданите не разделят отпадъците.

Ръководството на депото уверява, че пластмасовите контейнери не се изхвърлят при общия боклук.

По думите на Татяна Коцева, директор на Общинско предприятие "Регионално депо" - Бяла, засега на депото е изградена една клетка. Предвидено е тя да събира годишно 65 т отпадък и ще бъде запълнена за 6 години.

Тя обяснява, че животът на клетката ще бъде много по-кратък, защото тя ще се запълни за много по-кратък период, отколкото е предвидено по проект, тъй като масово са пластмасовите отпадъци от бита.