Еколози от коалиция „За да остане природа в България" отново протестираха пред Министерски съвет.

С издигнат плакат „Да запазим НАТУРА 2000" еколозите настояха за цялостно придържане към европейската екологична мрежа и по-конкретно в защита на парк „Рила".

Днешната акция се провежда точно година след първите два митинга на еко-мрежата.

Природозащитниците се обявиха против искането на министъра на регионалното развитие и благоустройство Асен Гагаузов, който предлага районите с одобрен строителен план да не влизат в НАТУРА 2000.
Това би означавало узаконяване на нелегитимните строежи, смятат екоактивистите.

С артистични облекла и грим еколозите сиганлизираха, че всичко в държавата върви наопаки, това е мотото на днешния протест - „В нашата държава - всичко наопаки".
Жените бяха облечени и гримирани като мъже, а мъжете - като жени.

От общината са разрешили присъствие на площада на 300 души, но малко преди 10.00 - когато започва редовното заседание на министрите, се бяха събрали не повече от 30 активисти.

За да се изпълнят зададените от евродирективите условия и да се избегнат наказания за България е необходимо в списъка на приетите зони да фигурират някои отложени през февруари от МС

  • Рила-буфер - по Директивата за видове и местообитания;
  • Калиакра и Емине по Директива за птиците в пълната си част;

При неудовлетворително решение на МС природозащитниците предупреждават, че ще уведомят официално Европейската комисия за неспазване на критериите и условията на еко-мрежата и ще поискат изпълняване на предвидените за подобни случаи санкции - започване на наказателна процедура, спиране на всички еврофондове за общините с попадащи проблемни зони - подложени на унищожение или с орязани граници заради приети ОУП, ПУП или концесии.