Българската академия на науките няма да бъде ощетена при преминаването на Националния институт по метеорология и хидрология към Министерството на образованието и науката. Тази промяна обаче не може да се извърши само с подзаконови нормативни актове.

В това увери образователният министър Красимир Вълчев, цитиран от БНР.

"За да гарантираме правоприемство, трябват и законови разпоредби, защото членските права в международни организации са ратифицирани със закон, страна по който е БАН. Тоест за да бъде НИМХ правоприемник на тези права, за да може да продължи да участва като страна в международния хидро-метеорологичен информационен обмен, това трябва да мине през закони. При всички случаи БАН няма да бъде ощетена. Националният институт по метеорология и хидрология няма да вземе помещения, които не е ползвал до момента. Нито БАН страда от липса на собственост.", каза той.

Вълчев: БАН търси конфронтация с държавата

Вълчев: БАН търси конфронтация с държавата

Има синдром БАН да се държи като частна организация

Припомняме, че в края на октомври, Вълчев обвини БАН, че търси конфронтация с държавата.

БАН има синдром да се държи като частна организация. Ако целта на БАН е да превърне НИМХ в един кух и нефункционален институт, то тази цел може да се постигне, ако не се предлагат каквито и да било законови разпоредби, каза тогава той.

Вълчев откри обновената Национална професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване и проведе работна среща с директори и учители от региона.