БАН има синдром да се държи като частна организация. Ако целта на БАН е да превърне НИМХ в един кух и нефункционален институт, то тази цел може да се постигне, ако не се предлагат каквито и да било законови разпоредби.
Това обяви просветният министър Красимир Вълчев на пресконференция, на която присъства и бившия шеф на НИМХ проф. Христомир Брънзов. Брифингът бе посветен на оттеглянето на Българската академия на науките (БАН) от споразумението си с Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), обявено вчера.

От БАН се оттеглиха от споразумението с НИМХ

От БАН се оттеглиха от споразумението с НИМХ

Текстове от проектобюджет 2019 са противоконституционни

Нито една община не може да реши дали да закрие всички училища, а от БАН са решили, че могат да закрият една такава институция като НИМХ, ядоса се Вълчев.

Образователният министър е изненадан от реакцията на БАН, тъй като на Общото събрание на БАН бе постигнато принципно съгласие за извеждане на НИМХ от структурата му.
В МОН имали отговорността, че НИМХ трябва да продължи да изпълнява безпроблемно дейността си след 1 януари.

Вълчев изрази съмнения, че действията на БАН до известна степен са политически мотивирани.

БАН прави свой НИМХ

БАН прави свой НИМХ

Започва инвентаризация на активите на НИМХ

"Има синдром БАН да се държи като частна организация. Стигна до там да се изнудва обществото по отношение на изключителна държавна функция", посочи образователният министър и добави, че за пореден път от БАН са разтълкували грешно думите на премиера Бойко Борисов.

При него никога не е ставало въпрос за формата на акта, с който НИМХ да се извежда от БАН. Не е вярно, че БАН не знаят каква сума е извадена от бюджета им за НИМХ, посочи министърът.

БАН праща бюджета в Конституционния съд

БАН праща бюджета в Конституционния съд

Според академията параграфите са юридическо недоразумение

Вълчев увери, че всички учени, които имат желания да останат в БАН, могат да го направят. Той добави, че проектите, които вървят с тези хора също ще останат в БАН.

"Нито за момент не сме нарушавали никакви договорености, БАН целенасочено търси конфронтация с държавата", каза още образователният министър.

Изваждат НИМХ от БАН

Изваждат НИМХ от БАН

Това извеждане не трябва да става механично

Логично ли е БАН да отказва прехвърляне на публична собственост, използвана за публични цели. БАН отказва да прехвърли метеорологични станции. За какво са му на БАН, запита реторично Вълчев.

Той увери, че по никакъв начин не се ощетява БАН и тя няма да бъде ощетена с нито един човек.

Вълчев: "Ако НИМХ бъде закрит преди 1 януари, това означава затриване на Националната метеорологична служба на България. Ние не може да се съживи юридически мъртъв човек. Явно става въпрос за целенасочени действия от страна на БАН."

Относно бюджета на БАН, Вълчев припомни, че за миналата година Академията е имала субсидия от 78 милиона лева. През настоящата година са били предоставени 6 милиона изначално с бюджета, плюс още 15 милиона лева.

Експертите от НИМХ от своя страна изразиха притеснение от оттеглянето на БАН от споразумението, както и от решението за спешно и срочно закриване на НИМХ.

"Едно такова закриване противоречи на това, което беше договорено по време на споразумението между двете институции. Преждевременното закриване по правилата на БАН означава, че или трябва да има правоприемник, или трябва да бъдат прехвърлени хората към някой друг институт. Всичко това води до политическото ликвидиране на НИМХ", посочих от метеорологичния институт.

Представителите на НИМХ искат ясен и конкретен отговор от БАН какво възнамеряват да правят занапред.

Дянков обиди БАН

Дянков обиди БАН

В БАН не правят наука, а работят „феодални старци"

Във връзка с изказването на просветния министър, че БАН има синдром да се държи като частна организация, news.bg припомня, че преди 9 години финансовият министър в първото правителство на Бойко Борисов Симеон Дянков нарече БАН институция на феодални старчета.
Това той направи по повод спор отново за бюджета на институцията.

Има „феодални старчета" в БАН, съгласен и Борисов

Има „феодални старчета" в БАН, съгласен и Борисов

Научните сътрудници не са обидени на финансовия министър Симеон Дянков

По отношение на подадената оставка от директора на Центъра за развитие на човешките ресурси Татяна Калканова, Вълчев отбеляза, че на нейно място е назначена временно изпълняващ длъжността директор - Димка Михайлова.

В Центъра за развитие на човешките ресурси в последните месеци са получени два сигнала. Първият сигнал беше за класиран проект на професионална гимназия, който обаче не получил финансиране. Другият сигнал - за конфликт на интереси при оценители, обясни Вълчев.

Министърът поясни, че все още чака окончателния доклад на инспектората, след което ще се вземе решение дали да се уведомят други органи.

От МОН дали на прокуратурата проверки на Центъра за развитие на човешките ресурси

От МОН дали на прокуратурата проверки на Центъра за развитие на човешките ресурси

Вълчев не знае кой ще оглави Центъра след оттеглянето на Татяна Калканова