Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев все още не знае кой ще оглави Центъра за развитие на човешките ресурси.

Припомняме, след разследване за злоупотреби с еврофондове, настоящият директор Татяна Калканова обяви, че от 1 ноември подава оставка.

"Имаме множество проверки, които са направени на Центъра, реагирали сме на всеки сигнал", заяви пред журналисти Вълчев. Част от проверките са пратени на прокуратурата, обясни още той.

Рокади в Центъра за развитие на човешките ресурси

Рокади в Центъра за развитие на човешките ресурси

За 15 г. Центърът управлява европейски образователни програми

"Имахме сигнал и преди това, за някои от данните, част от сигналите ни се оправдаха", коментира министърът.

В момента се изчаква резултата от сигналите по доклада от последната проверка.

Според разследването, чрез Центъра за развитие на човешките ресурси се финансират фиктивни проекти, представени от "кухи" неправителствени организации.

"Разследването показва непознаване на условията за кандидатстване по програмата "Еразъм+". Селекцията се прави по утвърдени от ЕК процедури. Експертите от Центъра за развитие на човешките ресурси са задължени да спазват всички изисквания на ЕК. Освен това центърът се проверява от външни и вътрешни одитори, обясни досегашният шеф на Центъра за развитие на човешките ресурси.

Според Калканова почти 10 000 български учители са участвали в партньорски проекти за подобряване на тяхната квалификация.