От Българската академия на науката (БАН) се оттеглиха от споразумението си с Националния институт за метеорология и хидрология (НИМХ). Това стана ясно от открито писмо до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, публикувано на страницата на БАН.

Мотивът за оттеглянето им е, че с предишно писмо са изразили притеснението си, че текстовете на Преходните и заключителни разпоредби на Проектозакона за държавния бюджет за 2019 г. противоречат на подписаното на 18 септември 2018 г. Споразумение № 0901‑120 между БАН, НИМХ, Националния браншов синдикат "Висше образование и наука" при КНСБ и МОН. Тези текстове противоречат и на постигнатите с образователен министър договорки, потвърдени пред общото събрание (ОС) на БАН.

В писмото си от БАН цитират конкретни параграфи, които противоречат на Конституцията и са противозаконни. "Параграфите §1(1), §3(1) и §6 от Преходните и заключителни разпоредби на Проектозакона за държавния бюджет за 2019 г. са противоконституционни и противозаконни и напълно обезсмислят продължителните усилия на ръководните органи на БАН - в отговор на апела на Министър-председателя - да решат казуса "Национален институт по метеорология и хидрология" съгласно Закона за БАН и Устава на БАН".

От БАН призовават министър Вълчев да призове да отпаднат параграфите §1(1), §3(1) и §6 от Преходните и заключителни разпоредби на Проектозакона за държавния бюджет за 2019 г.

Припомняме, метеоролозите от НИМХ дълго време предупреждаваха, че работят при изключително мизерни условия, заплатите им са ниски, условията на работа не отговарят на съвременните изисквания. Неколкократно те излизаха на протест.

На 14 септември, КНСБ коментира, че подготвя синдикалната дейност на НИМХ. Очаква се последната дума на БАН и Синдикатът да се назначи директор на НИМХ, необходимо бе в спешен порядък да бъде подписано споразумение между БАН, НИМХ и МОН, обясни президента на синдиката Пламен Димитров.

Просветният министър Красимир Вълчев и премиерът Бойко Борисов проведоха среща с представителите на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Срещата дойде след заплахата на метеоролозите да спрат работа заради липса на адекватно финансиране. Синоптиците искат института да се отдели от БАН и да премине под шапката на Министерството на образованието и науката (МОН).

Министър-председателят от своя стана даде срок на двете страни да се разберат без намесата на правителството. Срокът бе до 22 август, сряда.

Шефът на БАН проф. Юлиан Ревалски обясни тогава, че на срещата, която се е състояла при премиера Борисов, БАН са поели ангажимент да се види каква самостоятелност би могла да се предложи на НИМХ в рамките на академията.

Междувременно бе освободен шефа на НИМХ проф. Христомир Брънзов.

От администрацията на БАН обясниха, че досегашният шеф на НИМХ проф. Христомир Брънзов бил наясно с мотивите за освобождаването си.

За временен шеф на НИМХ бе избран проф. Пламен Нинов.

На 18 септември бе постигнато споразумение между БАН и НИМХ.