Вандал е надраскал столичната черква "Свети Седмочисленици" от всички страни, съобщи БГНЕС. Кръстове, пентаграм, очи и надписи са маркирали цялата древна сграда.

Припомняме, в историята си тази черква е била джамия, после - затвор, а през 1897 г. Министерският съвет решава сградата да се преустрои в черква.

Днес пространството около черквата е в спорен ремонт заедно с обновяването на ул. "Граф Игнатиев".

Снимка 398122

Източник: БГНЕС

По време на ремонтните дейности избухна скандал около вида и качеството на новите плочки. Въпреки забавянето на ремонта плочките са поставени неравно, недоволстват минувачи. Кметът Йорданка Фандъкова заяви, че ще глоби със 100 000 лева консорциума, който изпълнява обществената поръчка.

В договора за основен ремонт на ул. "Граф Игнатиев" са заложени санкции до 4 млн. за забавяне или по 224 хил. лв. на ден.

Заради ремонта на "Графа" и пространството около "Свети Седмочисленици"се стигна до оставката на заместник-кмета Евгени Крусев. Причината - драстични нарушения при обществената поръчка. Според документи, общината е променила в нарушение на закона параметри на поръчката.

След оставката на Крусев продължиха ремонтите на принципа "проба - грешка". Очаква се пролетта ремонтът на емблематичната софийска улица да бъде променен.