Увеличават заплатите на служителите на БДЖ и НКЖИ от 1 януари 2024 г., съобщават от Министерството на транспорта и съобщенията.

От новата година за работещите в НКЖИ и БДЖ-Пътнически превози повишението ще е с 19,6%, а за служителите на БДЖ-Товарни превози - 10% от януари и още 9,6% от април. Това става възможно с предвидени допълнителни средства в Бюджет 2024 г.

От министерството припомнят, че на среща с железничари от цялата страна министър Георги Гвоздейков е поел ангажимент, че с новия бюджет ще се търсят възможности за актуализиране на възнагражденията и подобряване на условията на труд в железницата.

След приемането на бюджета на МТС той заяви, че от януари 2024 г. почти 18 000 служители ще работят при по-добри условия.

Министър Гвоздейков иска да превърне БДЖ в успешен бизнес модел

Министър Гвоздейков иска да превърне БДЖ в успешен бизнес модел

Модернизацията на железниците е свързана не само със закупуването на нови влакове, а и с нова визия и нова стратегия

Вече е подписан и Колективният трудов договор между ръководството на БДЖ и синдикалните организации. В него е заложено увеличение на заплатите на работещите в "Холдинг БДЖ" ЕАД и "БДЖ-Пътнически превози" с 19,62%.

За служителите на "БДЖ-Товарни превози" пък ръстът ще е на два етапа - от началото на следващата година увеличението ще е с 10%, а от април е заложена актуализация с още 9,62%.

Променя се и стойността на ваучерите за храна, които от 150 лева вече стават 200 лева за всички служители на националния железопътен превозвач.

С промените от догодина заплатата на локомотивен машинист ще започва от 1654 лева, на началник влак - от 1519 лева. Минималната заплата на началник гара от 1 януари пък ще бъде 1725 лева, а на персонала, който отговаря за изправността на железния път - 2001 лева.

БДЖ отчете загуби в размер на 27 млн. лв. за първото полугодие

БДЖ отчете загуби в размер на 27 млн. лв. за първото полугодие

Причините за това са увеличените разходи за горива, заплати и инфраструктурните такси