Днес православната църква чества Велика събота. Това е последният ден от Страстната седмица, който предшества Великден. Денят е свързан с оплакването и погребението на Исус. Месят се козунаци и се боядисват яйца.

Велика събота се нарича още душна, защото тогава се ходи на гробовете на починалите близки. На тях се раздават боядисани яйца, жито и хляб.

Вечерта срещу неделя вярващите отиват в храмовете, палят свещи и всички се поздравят с "Христос воскресе!", а отговорът е - "Воистина воскресе!".

Тази година обаче празникът в целия християнски свят е помрачен от пандемията от коронавирус и мерките за сигурност, които засегнаха и Църквата.

Вярващите бяха призовани да не се събират в храмовете, за да се избегне струпването на хора. Службите са излъчвани по телевизиите.

Тази година делегацията ни няма да лети, за да се вземе Благодатния огън от Йерусалим, стана ясно по-рано този месец. Въпреки че премиерът Бойко Борисов предостави правителствения самолет за извършване на такъв полет, Светият синод се отказва от тази възможност, а средствата, предвидени за това, ще бъдат дарени за борба със инфекцията в епидемията. Това обяви като решение на Светия синод ловчанският митрополит Гавриил.

Без авиополет за Благодатния огън, Синодът дарява средствата

Без авиополет за Благодатния огън, Синодът дарява средствата

Църквата няма да раздава върба и цветя за Цветница

Благодатен огън е запазен от миналата година и ще се ползва и тази година. Това се отнася и за предоставянето на огъня и за църквата на Северна Македония.

Друго решение, което бе взето, е на празника Вход Господен църквата да не раздава върба и цветя. Това също се добавя към мерките, които Светия синод взима в помощ към борбата в кризисната ситуация в страната срещу разпространението на коронавируса.

Под плащеницата се минава, но не както по традиция под маса, а църковни служители да я държат високо над хората.

Ловчанският митрополит подчерта, че това се прави за първи път в историята на църквата и е компромис, защото има голямо струпване на хора. Най-важното е да има Света литургия, а на Великден службата ще започне навън, тъй като най-много хора има първия половин - един час.