Велинград е един от градовете, който може да се отоплява с геотермална енергия. Това стана ясно от думите на министъра на околната среда и водите Нено Димов, който беше на среща с кмета на Велинград Костадин Коев, представители на туристическия бранш и граждани.

Според Димов геотермалното отопление в общините, къде има концентрирали минерални води, може да бъде използвано като алтернативен източник на топлинна енергия и по този начин да се намали замърсяването на въздуха и околната среда от битовото отопление.

Варна с възможност за отопляване с геотермални води

Варна с възможност за отопляване с геотермални води

Варна е богата на горещи минерални извори, а именно това е нужно

По думите на министъра има и възможност проект със захранване на общински сгради и частни домакинства да попадне в обхвата на Оперативна програма "Околна среда ‎2014-2020" (ОПОС) и да получи европейско финансиране. Екоминистърът обясни и че такъв проект може да се разработи във Велинград и впоследствие да послужи като пример на други общини, които разполагат с минерални извори.

За да бъде финансиран такъв проект по ОПОС, той трябва да е в един район или квартал, за да може да се направят измервания преди и след реализацията и да се покаже ефектът от инвестицията. "Ако докажем, че след реализацията на проекта намалява нивото на фини прахови частици от битовите отоплителни уреди, ще бъдем убедителни, че инвестицията на европейски средства има екологичен ефект", категоричен бе Нено Димов.

Според министъра това е добър старт и ще бъде първа стъпка за общините, които имат възможност да използват ресурса си от минерални извори.

РИОСВ-Пазарджик отхвърли проекта за добив на волфрам във Велинград

РИОСВ-Пазарджик отхвърли проекта за добив на волфрам във Велинград

Няма оценка за потенциалното замърсяване

Във връзка с проекта за добив на волфрам на територията на общината Нено Димов увери, че министерството и Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пазарджик ще продължат да отстояват интересите на гражданите.

На въпрос за финансиране на изграждането на пречиствателна станция за отпадъчни води в района Димов поясни, че не са изпълнени критериите за обединяване на ВиК дружества в Пазарджишка област и затова няма да може проектът да се финансира по ОПОС.