В писмо до премиера Бойко Борисов от Българския ветеринарен съюз искат отстраняването на директора на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Паскал Желязков и на ресорния заместник-министър на земеделието Янко Иванов.

Няма да отстъпим от искането си за отстраняването на проф. Желязков и доц. Иванов от техните постове, макар да се намираме в извънредна ситуация, заяви д-р Мирослав Първанов, който аргументира позицията на ветеринарите пред БНР.

"Критичната граница е премината", подчерта той.

От ветеринарния съюз са уведомили главния прокурор и атакуват незаконни, според тях, заповеди на изпълнителния директор на БАБХ в административния съд.

"Възможността за диалог е тотално изчерпана не по наша вина, затова се обръщаме към премиера. Трябва да се вземе спешно политическо решение", категоричен е д-р Първанов.

По думите му става въпрос за дълготрайна политика на унищожаване на професията на ветеринарния лекар, практикуващ в областта на продуктивните животни.

Той е на мнение, че ако тази политика продължи ще доведе до липса на ветеринарни лекари, които да практикуват в малките населени места. На тези лекари административно и насилствено се вменявят "неизпълними, а понякога и незаконни задължения", отбеляза той.

Д-р Първанов изтъкна още, че систематично БАБХ не доставя навреме ваксини и биопродукти, а това води до голям брой неизследвани и неваксинирани животни, "и то от заболявания, които са общи за хората и за животните - например бруцелоза, популярната луда крава.

По време на африканската чума на ветеринарите не е била дадена възможност да се включат активно, посочи той. Така капацитетът на ветеринарните специалисти не е бил използван.

Ветеринарите смятат още, че държавните диагностични лаборатории се водят "трайно и умишлено към фалит", стана ясно от думите на Първанов. Останали са само 6 такива лаборатории в страната, а заповед насочва лабораторните изследвания към частни лаборатории.

Проф. Паскал Желязков смята обвиненията за неоснователни. Пред БНР той пояснява, че спешният ремонт на ветеринарно-медицинската дейност е бил наложен от ситуацията с африканската чума по свинете. Ветеринарите оспорват разпоредби в този закон и ги смятат за некомпетентно направени.

"Прасетата в задния двор се отглеждаха във ферми, които не бяха регистрирани", изтъкна Желязков и добави, че ветеринарите не са искали да информират за съществуването на подобни обекти.

Шефът на БАБХ оспорва и твърдението за ненавременната доставка на ваксини за животните. Ваксини се раздават своевременно, има само закъснения заради обжалвани търгове, увери той.

Желязков акцентира и върху изземването на част от функциите на регистрираните ветеринарни лекари заради пропуски в работата им. Тази година собствениците на пчелини ще трябва да използват услугите на официалните общински ветеринарни лекари.