"Днес повече от всякога ни трябва Дрангов - да ни научи да обичаме България, защото във времето родината сме я превърнали в страна. Днес ни трябва Дрангов да ни даде национални идеали, за които си заслужава да живеем и да мрем. Днес ни трябват неговите думи, че животът не се мери с години и с дължини, а с подвиг и дела.". 

Това каза председателят на парламента Цвета Караянчева в тържественото си слово по време на официалната церемония по откриването на паметника на полковник Борис Дрангов, останал в историята като един от най-обичаните военни пълководци, командир на 5-ти Македонски полк, 1-ва пехотна софийска дивизия, почитан с чешми и песни.

Емблематични остават думите на войниците за него: "Има Дрангов - има хляб".

"Съдбата и историята на българската армия са написани с много кръв на воини, загинали на бойните полета за отечеството. Един от тях с военния си нож издълбава в скалите при Беласица думите: "Аз служих при Дрангов". Това казва много, това казва почит и уважение към човека и командира", заяви още Цвета Караянчева.

Каракачанов движи модернизацията и на трите вида въоръжени сили

Каракачанов движи модернизацията и на трите вида въоръжени сили

Патриарх Неофит отслужи заупокойна молитва за Борис Дрангов

По повод откриването на паметника председателят на парламента посочи, че този паметник винаги ще ни напомня да обичаме България, да бъдем горди българи. Караянчева разказа и че в община Кирково, област Кърджали, има село, кръстено на полковник Дрангов. Тя подари на началника на Военна Академия "Георги Стойков Раковски" гилза с пръст от паметника в селото.

Председателят на парламента призова такава пръст да бъде донесена и от другите две села с паметници на полковник Дрангов в Благоевградско и Пловдивско.

"Донесете пръст и я поставете в нозете на този голям българин", заяви Караянчева.

"Всички вие тук, офицери, сержанти, военни, генерали бъдете горди, с високо вдигнати глави казвайте: ние сме потомци на Дрангов. Този паметник винаги ще ни напомня да обичаме България, да бъдем горди българи. Поклон пред паметта на полковник Дрангов. Поклон пред паметта на всички, които са служили при него", заяви Караянчева.

Снимка 343178

Източник: Пресцентър НС

Тържествено слово произнесе и президентът Румен Радев. Той припомни пламенните нравствени напътствия на полковник Дрангов към неговите войници: "В смъртта няма нищо страшно, защото е сладко да се мре за България" и "България има нужда от сърцати юнаци и честолюбиви войници, които не от смърт, а от позор се боят."

Президентът Румен Радев отбеляза, че полковник Дрангов е блестящ стратег и пълководец, изключителен оратор и педагог полковник Дрангов се превръща в еталон за родолюбие, за храброст и мъжество, за висок морал.
По думите му той е олицетворение на силния, непреклонен, борбен дух на българина. "Той е лидерът, когото българският войник следва с безрезервна отдаденост и без страх навсякъде", заяви Румен Радев.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов отбеляза, че няма нищо случайно в живота на полковник Дрангов.

"Роден на 3-ти март - датата, на която за десетилетия напред се разписва българския национален идеал. Няма нищо случайно в неговия живот, защото той го посвещава именно на този идеал - освобождение на останалите под робство Македония и Тракия и обединението на всички български земи", каза Каракачанов.

"Роден в един от тези градове, останали под робство след Берлинския конгрес - хубавият български град Скопие. Отдава живота си на тази освободителна кауза не само като български воин, но и като войвода на четите на Българската македоно-одринска революционна организация. Участва в две въстания - Горноджумайското в 1902 г. Илинденско-Преображенското 1903 г. и три войни Балканската, Междусъюзническата и Първа световна и загива на фронта като доблестен офицер и командир, който винаги казва на своите войници - след мен и тръгва в атака. Така изправен на окопа загива", отбеляза Каракачанов.

Военният министър отбеляза, че и днес в Скопие се пее песента "С нас е подполковник Дрангов".

НИМ възстановява 3 военни паметника в Македония, включително разрушения на Каймакчалан

НИМ възстановява 3 военни паметника в Македония, включително разрушения на Каймакчалан

Военното гробище на Осми Приморски варненски полк и на полк. Каварналиев

Отец Борис Дрангов - внук и потомък на полковник Дрангов, припомни приноса на полк. Дрангов за развитие на военното дело и книгата му "Юнаци - изпълнете клетвата", в която разработва задълженията на военния - любов към Бога, любов към царя, любов към войника и човека.

Снимка 343183

Източник: БГНЕС