18-годишният Александър Рушковски е късметлията, който тази година извади кръста от студените води на езерото в столичния квартал „Дружба”.

Юнакът скача за първи път, но от три години му е мечта. „Миналата година закъснях със записването, но тази година бях един от първите и чаках”, разказа пред журналисти Александър минути след като излезе от водата в минусовите температури.

Александър е все още ученик, от София и е плувец. Той обаче не отдава успеха се на това и заяви, че е извадил кръста заради силното желание, което е имал. „Скочих веднага към него”, разкри младежът.

На въпроса как е водата, той шеговито отговори – „Водата е приятна” и заяви, че в момента не му е студено.

С кръста в ръце той си пожела здраве и щастие.

И тази година на Богоявление традицията събра десетки столичани, които с интерес проследиха ритуала по хвърляне на осветения кръст в студените води. Минусовите температури навън са причина за това цялото езеро в столичния квартал „Дружба” да е замръзнало, което е довело до нужда част от леда да се разбие, за да има място, където да могат да скочат мъжете.

Церемонията по традиция започна с тържествен водосвет, на който бе осветен и кръстът. Кметът на София Йорданка Фандъкова, която днес празнува имен ден, бе тази, която посрещна групата мъже на излизане от езерото.

Общо 53-ма скочиха във водите на езерото в София, за да опитат да извадят Богоявленския кръст, за който се смята, че е носител на здраве през цялата година.

Както всяка година мъжете нетърпеливо приканваха свещениците с думите „Давай, попе, попе!”, което не е признак на много добро възпитание, възмущаваха се по-възрастните зрители.

Ритуалът, за съжаление, не мина и без малък инцидент. Мъж от публиката във видимо нетрезво състояние и вече само по бански прояви желание също да скочи във водите и да участва във надпреварата. Тъй като той не бе сред записаните, не бе минал медицински преглед и най-важното – бе видимо подпийнал, организаторите не го допуснаха да участва. Това предизвика агресията му и се наложи шестима полицаи да го усмирят и да го изнесат от мястото.