Кариерни форуми в страни с големи български общности организират от Министерството на труда и социалната политика (МТСП). Целта на инициативата е български граждани, които учат, живеят и работят в чужбина, да се запознаят с възможностите за стартиране или продължаване на своята професионална реализация в родината, за да могат да вземат информирано решение за завръщане в България.

През 2019 г. ще се проведат кариерни форуми в Австрия, Германия, Великобритания и Холандия.

По време на трудовите борси участниците ще могат да се срещнат с български работодатели и да се запознаят с възможностите за работа в България. Ще се представят и тенденциите на пазара на труда у нас и перспективите за професионална реализация на младото поколение. Ще се посочат предимствата на трудовото и социалното ни законодателство, както и най-актуалното от политиките в подкрепа на младите хора, работещи в България.

Ниска безработица и глад за квалифицирани кадри, отчете Бисер Петков

Ниска безработица и глад за квалифицирани кадри, отчете Бисер Петков

За 73 млн. лв. от държавния бюджет се предвиждат програмни мерки, които да допринесат за повишаването качеството на работната сила

Първият кариерен форум за тази година ще се проведе на 23 януари във Виена под надслов "Австрийските фирми в България като работодател". В срещата ще участват водещи австрийски инвеститори в България като A1 Bulgaria, Palfinger, S&Т Bulgarien, EVN, Raiffeisenbank, Mondi Group, Dr. Pendl & Dr. Piswanger Bulgaria и Cargo-partner. Те ще разкажат за своята дейност и ще предложат интересни възможности за работа.

Работните места, които ще бъдат представени, ще дадат възможност на млади специалисти с професионална квалификация, които са завършили средно или висше образование, да открият възможност за работа и развитие. Участващите фирми ще обявят свободни позиции за финансисти, счетоводители, специалисти в областта на човешките ресурси и маркетинга, както и за професионалисти с интереси в сферата на логистиката, компютърните системи и технологиите, производството на хартия и целулоза. Търсят се и специалисти с професионална квалификация "Електротехника", "Топлоенергетика", "Автоматизация на производството" и др. Компаниите проявяват интерес към машинни инженери и млади хора със специалност "Електроцентрали и мрежи", шлосери и специалисти с познания в управлението и контрола на металообработващи машини.

Предложенията на бизнеса не са концентрирани само в столицата и големите градове. На форума ще присъстват и компании от различни региони на България.