Планински спасителни кучета участваха в демонстрация по изваждане на затрупан от лавина човек. Спасителната акция се организира от Планинска спасителна служба (ПСС) към Български червен кръст (БЧК) в подножието на хижа "Алеко", Витоша. 

Най-опасната планина е подценената планина, напомнят от ПСС

Най-опасната планина е подценената планина, напомнят от ПСС

Изходът от борбата винаги е в полза на планината

В главната роля бе кучето Бари, оперативен клас C, порода Голдън ретрийвър. Захари Захариев, водач на лавинното куче Бари, който е от град Троян сподели, че той и кучето са заедно от 25 март 2010 г. В това време са изградили силна връзка емоционална и приятелска и така започнала с0ъвместна им работа. "Като цяло нашата служба работи с немска овчарка, на риск решихме да пробваме с Голдън ретрийвър, които се оказаха много меки кучета за работа, имат много благоприятни характери, любвеобилни са", разказа водачът му.

Освен на Бари планинските спасители разчитат на общо десет оперативни кучета от същия клас. Останалите 13 кучета са в процес на обучение. Най-възрастното куче спасител е от Пловдив и има 11 години трудов стаж, а най-малкото февруари ще навърши шест месеца.

Планинските спасителни кучета се развиват на три класа първият е подготвителен клас А, вторият клас В е периодът на обучение, а клас C са кучета в оперативен клас.

Демонстрацията като постановка бе максимално доближена до реалната. В нея кучето планински спасител обхожда терен в търсене на човек под снега.

Сергей Цветков, ръководител на групата спасители с кучета, изтъкна, че четириногите спасители са много по-ефективни, тъй като могат да претърсят даден терен за половин час, докато на хората са необходими няколко часа.
"Кучетата са много важни за нашата работа. Затова всяка една уважаваща себе си спасителна служба по света използва спасителни кучета", посочи Цветков. "Тази година нямаме затрупани от лавини. Може би се дължи на това, че зимата дойде малко късно, снегът е все още малък, недостатъчно е. Има все още на места по планините снежна покривка, която благодарение на западните и северозападни ветрове, направи козирки и навява преспи, които всеки момент могат да паднат", предупреди Цветков.

2566 души получили помощ в планините през 2017 г.

2566 души получили помощ в планините през 2017 г.

Подценяване на планината и надценяване на себе си - основните причини за инциденти

Сред ценните съвети, които планинският спасител сподели са винаги в планината да се тръгва рано сутрин за преходи, телефоните да са напълно заредени, а при преходи в такива лавиноопасни терени да ползват уреди с включена сигнализация.

Цветков бе категоричен, че едно от най-важните неща при попадане в лавина е другарската взаимопомощ. "Ако има останал човек, извън лавината да помогне на затрупания. Това е най-бързият и най-ефикасен начин. Всички други начини остават назад във времето, докато се организира една акция, докато се съберат хора, да се достигне до мястото на нещастието - всичко това е време, а времето е най-големият фактор при едно затрупване от лавина да бъде изваден жив пострадалия".

Планинските спасителите помогнаха на двама изгубени сноубордисти

Планинските спасителите помогнаха на двама изгубени сноубордисти

Средна опасност за лавини днес