Няколкостотин души скандираха "българи татари и фашисти" и замеряха с яйца и камъни сградата на българския клуб "Цар Борис III" в Охрид, съобщава БГНЕС.

Част от протестиращите носеха плакати с надписи срещу България и с призиви срещу Европейския съюз, който подкрепял "фашистките искания на България". Протестът беше подкрепен лично от лидера на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, който призова за "масово участие в протеста срещу откриването на българския клуб "Цар Борис III".

Към призивите за участие в протеста се присъедини и проруската формация на Димитър Апасиев "Левица".

Именно Мицкоски и Апасиев бяха основните организатори на протестите срещу френското предложение за започване на преговори за членство на РСМ в Европейския съюз това лято. По време на протестите се стигна до вулгарни и обидни квалификации както срещу България, така и срещу целия ЕС и по-специално срещу Франция.

Миналата седмица по време на футболния мач в Скопие между националните отбори на България и РСМ българският химн беше освиркан, а от трибуните се чуваха обидни скандирания срещу страната ни.

Пендаровски отказва да преговаря за историята и други "небивалици" с България

Пендаровски отказва да преговаря за историята и други "небивалици" с България

Македонският президент иска да говори с Радев за реалните европейски теми

Относно призивите за протести срещу откриването на българския клуб в Охрид преди два дни българският външен министър Николай Милков призова "реакциите да бъдат премерени".

Добре е да бъдем хладнокръвни, да мислим, преди да говорим, и да решаваме нещата прагматично в това, което нашият договор за добросъседство предвижда, настоя тогава той.

Часове преди откриването на клуба в Охрид депутатът от ВМРО-ДПМНЕ и член на ръководството на тази партия Антонио Милошоски съобщи, че той лично днес ще внесе в Народното събрание "проектозакон, който забранява създаването и регистрирането на сдружения, пряко свързани с Третия Райх и фашисткия режим".

Мицкоски: Българите не заслужават и няма да влязат в Конституцията на РСМ

Мицкоски: Българите не заслужават и няма да влязат в Конституцията на РСМ

Страната му нямало да се откаже от македонците в Пиринска Македония