С цитат на Иисус Христос от Евангелие според Матей „Свидетелите на Йехова" отвърнаха на удара на ВМРО.

Чували сте, че било казано - обичай ближния си и мрази врага си, но аз ви казвам - обичайте враговете си и се молете за онези, които ви преследват", се казва в Евангелието.

Христо Николов, Атанас Атанасов и Хавиер Гарсия от „Свидетелите на Йехова" организираха пресконференция в София по повод сблъсъка в неделя между последователи на учението с активисти на ВМРО в Бургас. Срещата с журналисти беше „уважена" и от далите час по-рано брифинг Ангел Джамбазки и Костадин Костадинов от ВМРО, но не се стигна до конфликтна ситуация.

Христо Николов нарече нападението от неделя вандалски акт и трагичен инцидент. Атанас Атанасов пък показа един от камъните, които са били хвърляни по членовете на учението в Бургас и каза, че не е успял да донесе другия подобен, защото бил много голям и по него имало кръв. Атанасов заяви категорично, че за него хвърлянето на такива камъни е вид опит за убийство.

Николов от своя страна подчерта, че религията, която изповядва е отворена и добронамерена. Атанас Атанасов изрази съжаление, че в своя начин на поведение партия ВМРО се проявява като техен враг.

„В нас също тече балканска кръв и ние също знаем кои са Левски и Ботев", увери Атанасов, обръщайки се към представителите на националистите. „Стремим се да нямаме негативни чувства към ВМРО и неговите членове", подчерта Атанасов. По думите му, пропуска се важен факт - че в България „Свидетелите на Йехова" са български граждани.
„Левски и Ботев не са използвали лъжи, не са хвърляли обиди срещу невинни хора. Партия, която твърди, че почита тези достойни личности от българската история, трябва да вземе много сериозно предвид тези неща", коментира Атанасов.

Той припомни, че в публичното пространство се говори, че членовете на църквата са сектанти, които разрушават семейства, убиват децата си, отнемат имоти и насърчават самоубийствата. „Когато от ВМРО повтарят подобни лъжи много пъти, целта е в очите на българите тези неща да се приемат като факти", коментира още той.

По думите на Атанасов, „Свидетелите на Йехова" се ръководят от практични библейски принципи и уважават държавните символи и това, което стои зад тях. „Когато има държавни институции, никога не си позволяваме волността да ги нападаме или упрекваме. Ние ги уважаваме и това е разликата между „Свидетелите на Йехова" и представителите на ВМРО", категоричен е Атанас Атанасов.

Той заяви, че последователите на църквата вярват в българските институции, в справедливостта и разчитат на правосъдната ни система. „Виновниците трябва да понесат своята отговорност като истински мъже", призоваха представителите на църквата.
Те обясниха, че в отминалата неделя йеховистите от 236 държави почитат смъртта на Иисус Христос. Те обясниха, че причината да се почита предимно смъртта му, а не възкресението, е, че в Светите писания Христос отправя молба неговата смърт да се чества по по-особен начин.

„Ситуацията в Бургас ескалира и вече придоби гласност и в международен аспект", посочи още той. Представителите на „Свидетелите на Йехова" се оплакаха, че много техни близки, познати и братя от чужбина се обаждали притеснени и разстроени от случилото се.

Хавиер Гарсия сподели, че от 4 години живее в България и се чувства много добре. „Харесва ми народът, културата, храната. Чувствам се сигурен в България", заяви той и благодари на всички отговорни институции, които гарантират свободата на вероизповеданието.

Йеховистите посочиха, че последователите на религиозното движение в България са над 4 хил. души, а активно проповядващите са около 1800.

Припомняйки за инцидента в неделя, представителите на религиозната организация посочиха, че няколко пъти са се обаждали в полицията, за да сигнализират за случващото се, но от МВР-Бургас пристигнали много късно.