За 138 наводнени къщи в карловското село Каравелово няма химически тоалетни, научи news.bg от свои източници.

Химическите тоалетни в селото сега са само 5-6 на брой, недостатъчни, разпределени непропорционално - човек трябва да върви над 300 м, за да отиде до тоалетната. Възрастна баба - как да стигне в непроходимото село до там и да се върне, питат местни жители.

Хората ходят като зайци по дворовете. "Като видя, че комшията е клекнал и се обръщам настрани", казва един от жителите. "Дотук мислихме как да изчистим, изчистихме - ама после", питат собственици на наводнените домове.

Осигуряват 22 фургона за останалите без жилища след наводненията в Карловско

Осигуряват 22 фургона за останалите без жилища след наводненията в Карловско

Основен проблем пред възстановяването на щетите остава липсата на техника

Спешно трябва да се направи водопровод и канализация, иначе селата ще се обезлюдят. Дори да има изградени баня и тоалетна в домовете, те не могат да се използват по предназначение - тръбите са запушени от тиня, разказват каравеловци.

В селото няма канализация и преди наводнението. Частичната канализация се оказала незаконна, сега и тя е запушена.

Някои започват да се изнасят от родните си места, заради липса на условия на живот и неяснота как ще се справят през зимата. Вода няма. Двете течащи чешми в квартала на село Каравелово са далеч.

Наскоро едно от децата на път за училище се накаляло с локва и пропуснало занятия. Дарители са му купили маратонки и зимни обувки.

200 деца от наводнените Карловски села стигнаха до училище

200 деца от наводнените Карловски села стигнаха до училище

Доброволците осигурили дрехи и обувки на някои от децата

Дори първото освобождаване от Държавния резерв на водата за пиене не е стигнала до хората. "Първият път вода не е пристигала от държавния резерв. Всичката вода до този момент е от дарители. Това, че държавата е написала, че освобождава вода, не означава, че вода е дошла", казва жител на селото.

Към момента не се знае колко къщи са годни за ремонт и живеене. Това трябва да бъде проверено и описано от държавата - дарителите не могат да определят.

Доброволците в Карловско не искат общината да ги дезорганизира

Доброволците в Карловско не искат общината да ги дезорганизира

Интернет платформа свързва дарители и нуждаещи се

Няма я държавата, организацията трябваше да бъде въведена от управляващите, казват хората. Според тях няма и отчетност по пунктовете за раздаване на даренията.

Положението с хранителните продукти е отчайващо. Има хора, които не са получили консерва с храна, нито бутилка с вода, защото не могат да се унижават на пункта. Храната не се разпределя равномерно и достойно, твърдят местни жители.

Някои от даренията са меко казано неподходящи за ситуацията - по санитарни и по чисто целесъобразни причини.

"Има дарения, които са в ужасяващ вид. Огромно количество обувки на токче, офис сака, дантелени блузки, скъсани дънки и бюстиета, сатенени нощници - трябваше да ги изхвърля. Къде една жена ще облече офис сако в наводнения си дом? Как ще ползва одеало, което мирише на манджа", питат доброволци.

Очакват фургоните за 30-те семейства в наводнените карловски села

Очакват фургоните за 30-те семейства в наводнените карловски села

Ако се окаже, че има още домове, които са негодни за живеене, ще се осигурят още фургони

Според хората обещаните фургони от местната власт са подигравка, а не решение на въпроса с останалите без дом семейства на фона на идващата зима.

"Всеки който е ползвал такъв фургон на минусова температура знае, че подът замръзва. Той не е подходящ за зима с температури под нулата", уверяват потърпевши.

Като решение от една неправителствена организация са се наели да настаняват част хората в жилища под наем и да им плащат наема.

От община Карлово информират че окончателният брой семейства, които искат настаняване в общински жилища, ще стане ясен на 28 септември.

По досегашни данни 46 семейства от пострадалите в Богдан, Каравелово и Слатина искат настаняване от Общината. Към 23 септември 26 семейства от Богдан, 12 от Слатина и 8 от Каравелово искат да им бъдат подсигурени жилищни контейнери, информират от общината.

От община Карлово заявиха за news.bg, че към момента няма достатъчно инженер-конструктори, които да обикалят с представител на общината и да оценяват състоянието на къщите. Общината няма и свободни жилища, в които да настани хората. 

За селата Богдан и Слатина са започнали обследванията с инженер Щерев. За село Каравелово се очаква от понеделник да започне описването на къщите.

Към момента няма окончателно решение за разполагане на фургоните.

Броят на химическите тоалетни е по 10-11 бр. във всяко от засегнатите села. В България няма фирма, която да продава химически тоалетни, наемането и почистването им е на абонамент.

От общината приоритетно чистят и коритата на реките - водата е смъкнала пясъка, оголила е скалите в планината и това е натрупало пластове до 3-4 м в речните корита надолу.

При пускане на водата в мрежата се отварят нови аварии заради налягането.

Ежедневно към селата отива по едно пале минерална вода, която се раздава в кметството.