Очаква се скоро да бъдат доставени 46 фургона за 30-те семейства от наводнените карловски села. Хората ще бъдат настанени в тях между 3 и 7 октомври, съобщи БНР.

Най- много са фургоните за Богдан, което беше и най-пострадалото от наводнението село. Това заяви областният управител на Пловдив Ангел Стоев след среща с кметовете на Каравелово, Богдан, Слатина и Карлово.

Той уточни, че някои от семейства ще получат по два или три фургона, тъй като са многочислени. "Годни са за живот и към момента в тях живеят военнослужещи за по-продължително време. Няма да настаним хората в железни бараки", увери Ангел Стоев. 

И в Деня на независимостта военни помагат на наводнени села в Карловско

И в Деня на независимостта военни помагат на наводнени села в Карловско

95 военнослужещи от Сухопътните войски са в селата Богдан и Каравелово

Фургоните са собственост на Национална служба "Пожарна безопасност и защита на населението". Ангел Стоев увери, че вече улиците са разчистени и предстои да започне полагането на ВиК системата и да бъдат захранени с вода и къщите, покрай деретата. Престои да бъдат доставени още 4 тира с вода.

Отхвърлен е вариантът фургоните да се поставят в дворовете на къщите

Обществен съвет ще разпределя над 600 000 лв. дарения за бедстващите села в Карловско

Обществен съвет ще разпределя над 600 000 лв. дарения за бедстващите села в Карловско

Предлагат да се възстанови Министерството на извънредните ситуации

"Всяко село ще определи едно или две места, където ще бъдат поставени фургоните, за да може да бъдат едновременно захранени с ток, с вода и да им се осигури канализация. Малките фургони са 3 на 6 метра, височина 2,40, като вътре има оборудвана кухня, има сервизно помещение, тоест баня с тоалетна, и спалня, като моя оптимистичен вариант е фургоните да бъдат доставени и хората да бъдат настанени в седмицата между 3-ти и 7 октомври", обясни областният управител.

Според него продължава обследването на най-засегнатите от наводнението близо 100 къщи в трите села. Според жителите обследването още не е започнало. 

Обследват само 96 къщи в наводнените села Богдан, Каравелово и Слатина

Обследват само 96 къщи в наводнените села Богдан, Каравелово и Слатина

Очаква се на 18-ия ден да има заседание на Общинския съвет в Карлово по темата

"Ако се окаже, че има още домове, които са негодни за живеене, ще се осигурят още фургони", увери Стоев.

Той обясни, че прекъснатите водоподавания през речните корита и разрушената улична мрежа остават проблем. От местното ВиК не разполагат с достатъчен брой екипи, които да започнат активно да възстановяват унищожените съоръжения.

"Приехме, след като бъдат разчистени улиците, а това вече е факт, да се пристъпи към полагане на необходимата ВиК-система и по този начин да стане захранването и на тези къщи, които все още нямат вода. Аз съм с намерение още днес да поискам помощ от ВиК-холдинг, който е принципал на ВиК-Пловдив. Ако трябва ще разговарям и с министър Шишков по този въпрос, така, че да осигурят екипи от други части на страната и да подсилим местното ВиК", каза Стоев.

Възстановяването на къщите, които имат конструктивни нарушения ще бъде финансирано от Междуведомствената комисия, а за останалите - парите ще дойдат от дарителската сметка.

Вече е направена и организация за провеждането изборите. Те ще бъдат проведени в пенсионерските клубове и читалища. 

Доброволците в Карловско не искат общината да ги дезорганизира

Доброволците в Карловско не искат общината да ги дезорганизира

Интернет платформа свързва дарители и нуждаещи се