През учебната година, както и през лятната ваканция, читалищната дейност в с. Царацово, обл. Пловдив се подпомага чрез доброволните инициативи на две ученички - Михаела Михова и Александра Виденов. Единадесетокласничките се занимават активно с организацията на чествания, местни празници, на фолклорни и спортни събития, както и помагат в библиотеката на читалището. Напълно заслужено през 2018 година те бяха наградени с приз за постоянство на Годишните награди за доброволчество "Героите". Разговаряме с Михаела и Александра за силата на доброто преди тазгодишното издание на благотворителната инициатива и точно в момента, когато тече Седмицата на героите, в която всеки един от вас може да се включи.

Избери своя герой и му кажи "Благодаря"

Избери своя герой и му кажи "Благодаря"

Стартират номинациите за Годишните награди за доброволчество

Михаела и Александра споделиха за news.bg, че читалището ги привлича от съвсем малки. Спомнят си как още в детската градина дядовците им са ги водили да си вземат книги и са им чели. По-късно се включват в танцовия състав към читалище "Дядо Иван Арабаджията - 1926 г." и така е и до днес. Въпреки останалите ангажименти и двете момичета успяват да намерят време за всички инициативи и мероприятия. Улеснява ги използването на личен график, който е част от задачите през седмицата.

"Винаги правим всичко с голямо желание и удоволствие, а когато това е свързано с усмивки и благодарствени погледи удовлетворението е още по-голямо", признават момичетата.

Читалищата в България винаги са били просветни институции, стожери на българските традиции и духовността. Доста от тях днес обаче тънат в разруха. За да се възродят отново, според Михаела и Александра е необходимо на първо място да има сърцати хора, които с желание, удоволствие и идеи да изпълняват своите задължения. Такива хора те са срещнали в с. Царацово в лицето на Елисавета Сандекова и Христина Иванова - хората, които работят в читалището. От самото начало те са насочвали неуморните ученички, подкрепяли са ги, поставяли са им задачи и са били до тях във всички дейности. "Те са хората, които с труда си и с идеите си крепят читалището. Те ни показаха и посоката, в която поехме преди време", категорични са Александра и Михаела.

Доброволчеството за тях е много хубаво нещо. Основното чувство, което им дава стимул се оказва удовлетворението, че си полезен, че можеш да покажеш добрата страна и ползите от съществуването на тази институция - стремейки се да съхраняваш традициите и духовността, да ограмотяваш, да учиш на добро.

Снимка 424439

Източник: news.bg

Любовта към книгите на първо място, към народните танци, любовта към историята и традициите - всичко това мотивира двете млади дами да пренасят енергията си и да влагат сили в дейността на читалището. Не на последно място е и общуването с млади и позитивни хора, което за тях е зареждащо.

Всеки на тази възраст вече избира пътя, по който да поеме. Ние от дълго време сме го избрали, паралелно с останалите ангажименти в училище. За техните връстници в училище каузата се струва интересна, говорят с момичетата често на тази тема, но самите те признават, че не всеки е готов да бъде част от една такава доброволческа инициатива. Срещат помощ и подкрепа от съучениците си, а са дарени с радост.

Михаела и Александра безспорно са културни дейци, отличени като герои. Съвсем обаче не се чувстват така и скромно споделят: "Ние сме обикновени момичета, които се занимават с това, което обичат, и ни е интересно, приятно и забавно. Научаваме доста нови неща, които в определени моменти бихме казали са ни и полезни. Не сме герои, ние сме обикновени хора."

Най-ценното от доброволческата им дейност е усещането, че са били полезни, че са подали ръка и са помогнали на някого. Въпреки неуморния труд, те се чувстват удовлетворени. А стимулът да продължат са видимите резултати - "това, че се получава и успяваш, искаш да продължиш пак така напред", разказват още единадесетокласничките.

Културните дейности в читалището им носят емоции и ги зареждат. "Винаги с удоволствие сме участвали в тях и трудностите, каквито винаги има, не са били пречка да се справяме с всичко, даже напротив, те са ни мотивирали да бъдем по-точни и усърдни".

Както в миналото, така и сега читалището винаги е било просветен център, пазител на традиции и духовност, смятат Михаела и Александра. Те считат, че в Царацово тези му функции се пазят и до днес благодарение на хората, които са там - тяхното желание да се възродят, техните идеи, тяхната инициативност, която ги зарежда и разбира се, те двете самите.

Снимка 424438

Източник: news.bg

Чрез тези инициативи - празници, чествания, организирането на сбирки за деца, народни танци за деца и възрастни, привличат много млади хора, които имат възможност да се запознаят с традициите, книгите и миналото, а в Царацово живеят много млади семейства, чиито деца проявяват интерес в тази насока. Библиотеката разполага с много богат запас от книги на различни теми и за различни възрасти и непрекъснато се обогатява.

Следващата година предстои двете момичета да завършват средното си образование и вече са се ориентирали в желаната професия. И Михаела, и Александра искат да следват медицина. Започнали са и с подготовката за изпитите.

Училището и доброволческата работа до сега са вървели ръка за ръка. "Твърдо решени сме да бъдем в читалището още дълго време и да продължим с това, с което се занимаваме. Смятаме, че тази дейност само може да ни бъде от полза в бъдеще, а от друга страна и ние да бъдем полезни с това, с което предстои да се занимаваме", казват момичетата. Михаела и Александра изразиха надежда, че ще успеят да предадат на по-малките това, което до сега са научили. Стремежът им е да привлекат децата към читалището и неговата дейност, за да го има националният дух и гордост и самочувствието на знаещи хора, които познават миналото си.