26-годишният лекар от Александровска болница Марио Шкодрев, който загина в Стара планина, е подценил условията в планината. Такова мнение изрази пред bTV директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев.

Младият лекар е сгрешил, като е тръгнал много късно - около 16 часа - по маршрут, който трае между 3 и 4 часа в зависимост от атмосферните условия.

Шкодрев бил предупреждаван от хижаря на хижа "Добрила", но въпреки това предприел прехода.

Откриха тялото на изчезнал турист в Стара планина

Откриха тялото на изчезнал турист в Стара планина

Издирването продължило два дни, участвали 30 спасители

"Според нас не е имал шанс и още първата нощ и сутрин се е случило всичко", обясни Нешев.

По думите му през цялото време на акцията във високите части на планината температурите са били доста под нулата, със силен вятър и гъста мъгла, а от северната страна снежната покривка била между 30 и 50 см.

Нешев допълни, че това е била една от най-тежките акции за спасителните през този сезон. Имало много неясни моменти, малко информация и тежки условия в планината.

"Сигналът постъпи при нас в 19:30 ч. в понеделник. Единствената информация, която имахме, беше, че момчето е тръгнало неизяснено точно откъде в началото в посока хижа "Амбарица". Постепенно успяхме да съберем повече информация, включително и чрез мобилните оператори. Когато ни подадоха сигнала, че той бедства в планината, на практика имаше един контакт с него около 22:30 ч. чрез 112. При много лоша връзка успяхме да разберем само, че е добре, че не мръзне и не е мокър. Дадохме му съвет какво да прави, след което връзката прекъсна и така и не получихме повече възможността да говорим с него", разказа Нешев.

Починалият турист в Стара планина е млад лекар от Александровска болница

Починалият турист в Стара планина е млад лекар от Александровска болница

Мъжът е бил в неизвестност от 10 декември

"Във вторник по обяд успяхме да достигнем до информация, че всъщност е тръгнал от хижа "Добрила", което беше изненада за нас, защото ние знаехме, че е тръгнал от Карлово, през хижа "Хубавец". Това ни насочи в друга посока. Междувременно получихме информация и от мобилните оператори къде последно е засичан телефонът му. Така насочихме усилията си в нов район, който на практика ни доведе до намирането на тялото му", допълни директорът на спасителната служба.

Нешев посочи, че спасителните екипи били затруднени от различната информация за местоположението на младия лекар. Наложило се екипите да тръгнат по различни маршрути, което до голяма степен забавило операцията.

Колко може да струва една спасителна акция в планината?

Колко може да струва една спасителна акция в планината?

Хората често не плащали за спасителните операции