За пета поредна година бяха раздадени наградите в кампанията за предотвратяване на престъпления срещу дивата природа "Аз пазя горите и орлите на България". Инициативата е на Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/ и Изпълнителната агенция по горите /ИАГ/.

"Много често този тип престъпления се подценяват, а значението им за нашата работа е огромно", каза Стойчо Стойчев от Българско дружество за защита на птиците, според когото този вид престъпления, и особено извършваните срещу застрашени видове, могат да се сравнят с иманярството.

Примери за престъпления срещу дивата природа са незаконното залавяне на животни и отглеждането им в плен, ограбване на гнезда, яйца и малки; трафик и търговия със защитени видове; използване на незаконни методи за лов с примамки и отрови; бракониерски отстрел; незаконно препариране и др.

Хванаха баща и син на бракониерски лов във Видинско

Хванаха баща и син на бракониерски лов във Видинско

Носели пушка карабина с оптика

Всички тези деяния са сериозни нарушения на закона, защото застрашават от изчезване цели видове. Такъв в България е ловният сокол. Видът се счита за изчезнал у нас, основно заради бракониерски набези, посочват от кампанията.

"Надяваме се след края на проекта да намерим възможност да отчитаме усилията на институциите в тази област", допълни Стойчев.

За пет години в кампанията са получени 50 номинации за 58 души, които са дали своя принос за опазване на дивата природа. Първоначално кампанията е била насочена към институции, но впоследствие са наградени любители и журналисти за принос в популяризирането на проблема. По думите на Стойчев, въпреки забраните в закона и подадените жалби срещу нарушители, съдът не налага необходимите присъди.

Горски заловиха бракониер по време на нощен лов

Горски заловиха бракониер по време на нощен лов

Бракониерът опитал да избяга

Случай с международен отзвук е задържането на английски гражданин от МВР Бургас за колекциониране на яйца, включително на застрашени видове. "Това е първият случай на колекционер на яйца, заловен в България", уточни Стойчо Стойчев.

За активната си работа и инициативност при опазване на дивите растителни и животински видове в България тази година осем души получиха награди в рамките на кампанията "Аз пазя горите и орлите на България".

Сред тях са Димитър Кузманов от Сдружение "Балканка", Калина Полякова - ландшафтен архитект от Бургас и инж. Филип Ковачки от РДГ-София за спасяването на две сърнета, които гражданин е взел от дивата природа.

Бракониери влачили с джипа си инспектор на ИАРА в Пазарджик

Бракониери влачили с джипа си инспектор на ИАРА в Пазарджик

Видеозаписите са в прокуратурата и в полицията

Десислава Алексова е наградена за отправен сигнал за разораването на парцел с див теснолистен божур в Софийското поле край Божурище. Служителите от ИАГ Стилиян Стоянов и Ивайло Найденов са наградени за разкриване на случаи за незаконен добив на дървесина. За предотвратяване на случаи на незаконна сеч са отличени и инж. Алекси Тодоров от ДГС - Берковица и инж. Живко Димитров от ДГС - Стара Загора.

Инж. Антон Вутов от ДЛС "Дунав" е номиниран за предотвратяване на случаи, свързани с незаконен лов в Русенско. Специална награда бе връчена на сп. "Гора".

ГЕРБ предлагат арест на бракониерите

ГЕРБ предлагат арест на бракониерите

Бракониерите вече ще подлежат на строги санкции пред съда

"Това е един съвместен проект, който лично аз считам за един отличен пример за успешна работа между държавния сектор и неправителствените организации", заяви инж. Николай Василев, главен експерт в Изпълнителна агенция по горите.