Три седмици след като на второ четене в парламента бе приет Законът за бурките - Закон, с който се забранява носенето на облекло, прикриващо или скриващо лицето, репортерска проверка на телевизия Он Еър показа, че той не се изпълнява. Стажант-репортер, облечена с никаб (черна дреха, която изцяло прикрива лицето и тялото, у нас е по-известна като бурка - б.р.), прекосява цяла София.

Законът срещу бурките отнемал щастието на мюсюлманките, опонира ДОСТ
Обновена

Законът срещу бурките отнемал щастието на мюсюлманките, опонира ДОСТ

Парламентът прие на второ четене закона

Младата жена, придружена от забрадена "приятелка" влиза в административните сгради, градския транспорт, но дори охраната на летището не реагира. Според нормативната уредба, подобно облекло е забранено за носене в административни сгради.

Според съпредседателя на ПФ Валери Симеонов жената е трябвало да бъде задържана, отведена в полицейски участък, да й снемат личните данни и да й бъде изготвен акт.

Според депутата от РБ и бивш шеф на контраразузнаването ген. Атанас Атанасов този закон е бил приет предизборно. Депутатите настояват за отчет от вътрешния министър Румяна Бъчварова.

От телевизията са предоставили запис от експеримента. От две политически партии са заявили, че ще поискат министър Бъчварова да бъде изслушана на парламентарен контрол.

"Това е подигравка със Закона", заяви Волен Сидеров. "Ако на Бъчварова й е трудно да прилага закона, ще намерим друг", категоричен бе той.

"Не може да очакваме всеки полицай да чете законите, но те трябва да имат инструкция кое е забранено, кое е разрешено. След като не го правят - или не са инструктирани, или показват бездействие и безсилие на полицията", заяви Валери Симеонов.