Очаквано законът за бурките нажежи от сутринта атмосферата в пленарна зала.

Джейхан Ибрямов от ДПС поиска да се отложи гледането на второто четене на проекта, предложен от патриотите. Според него законодателят трябвало да приема закони в обществен интерес, а най-важна била сигурността. Този закон уязвява законността, дава повод на реваншистки, радикални и фундаменталистки сили, опасява се депутатът.

Той припомни атентатите в сърцето на Европа и че нито един от атентаторите не е бил забулен. Този закон не касае тероризма, подчерта Ибрямов.

В седем европейски държави има подобен закон, изтъкна от своя страна лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, който настоя текстът да се гледа днес. Трябвало да се противодейства на радикализацията на българското общество.

Очаквано предложението за отлагане на точката от дневния ред да отпадне не мина.

Философията на този закон е сбъркана, не се даде Джейхан Ибрямов и поиска прегласуване.

Не може за десет жени да се прави закон, според него. В такъв случай да направим закон за кибиците, ядоса се той.

И вторият опит на ДПС да отпадне точката от дневния ред се провали.

Йордан Цонев също се противопостави на закона и подчерта, че проектът не се отнася до националната сигурност, а касае обществени порядки. Не трябвало да се засягат религиозните чувства на хората. Този закон петни европейското лице на управляващата партия, изтъкна депутатът от ДПС.

Според Хюсеин Хафъзов от ДОСТ така се правел опит да се посегне на честта на мюсюлманките. Трябвало взаимно опознаване. Мюсюлманското облекло било религиозна норма. В тази държава всеки има право на щастие, категоричен бе той. Нима нещастието на някой е щастие за вас, попита Хафъзов.

Гледате ли ме господин Хафъзов, заставам пред вас като мъж ,защото съм мъж, за разлика от вас, пак се включи Красимир Каракачанов.

Той отново изтъкна, че целта на закона е национална сигурност.

Вие чии интереси защитавате, ядоса се патриотът.

Не сте пълномощник на Господ, обърна се към Хафъзов герберът Семир Абу Мелих. Обвини ДОСТ, че искали да направят мюсюлманките нинджи.

Законът не накърнявал исляма. Къде в корана има за бурката-нинджа облеклото, попита Абу Мелих. Само в пустинята се прикривало лицето, както се прикривали и ескимосите заради студа.

Нацистко отрицание на културното различие в българското общество видя в закона лидерът на ДОСТ Лютви Местан. Всичко друго е бла-бла, смята той. Местан откри много дискриминация в закона.

ДПС отказаха да участват в дебата и напуснаха зала.

В крайна сметка обаче депутатите прие на второ четене Закона за бурките.

Според приетите текстове забранено е носенето на облекло, прикриващо или скриващо лицето, са плътни или полупрозрачни дрехи, покривала, наметала, мрежести платки, маски или други подобни елементи, които прикриват частично или скриват напълно лицето.

При носене на такова облекло на публично място наказанието е с глоба в размер на 200 лв. за първо нарушение, в размер на 1500 лв. за всяко следващо, а ако нарушителите са длъжностни лица, глобата е в размер на 500 лв. за първо нарушение и 2000 лв. за всяко следващо.

Разпоредбите на закона няма да се прилагат, ако носенето на облеклото се налага по здравословни причини, от характера на упражняващата професия, в рамките на спортни, културни и образователни или други подобни прояви, в молитвените домове на регистрираните вероизповедания и когато със закон е установено друго.