На 1 юни започва ежегодният конкурс за Наградата "Джон Атанасов" на Президента на Републиката. Конкурсът носи името на световноизвестния изобретател от български произход Джон Атанасов - създател на първия електронен цифров компютър с регенеративна памет.

От началото на инициативата през 2003 г. наградата се връчва на изявили се в световен мащаб млади български учени и изследователи в областта на компютърните науки. Сред лауреатите на президентската награда са ръководители на изследователските центрове на водещите научно-изследователски институти и мултинационални компании.

През тази година участниците в конкурса ще се съревновават в следните категории:

1.Награда "Джон Атанасов" на Президента на Република България;

2.Две Грамоти "Джон Атанасов - Ученици и техните преподаватели" - първата за успехи, постигнати през годината от екип ученик-преподавател в международните олимпиади по информатика, и втората - за успехи, постигнати през годината от екип ученик-преподавател в международните олимпиади по информационни технологии;

3.Грамота "Джон Атанасов - за проект с голям обществен принос";

4.Грамота "Джон Атанасов - за дебютен пробив в областта на компютърните технологии".

Жури ще определи носителите на Наградата и Грамотите "Джон Атанасов". То е съставено от учени и експерти, които са водещи в областта на компютърните науки.

Крайният срок за кандидатстване за отличията е 10 септември. Правилата за всяка от категориите и необходимите документи за участие в конкурса са публикувани на сайта на президентската институция.