Агенция "Пътна инфраструктура" пуска във физическа експлоатация системата за пътни такси. Реални суми няма да се начисляват по нея, съобщи БНТ.

Агенция "Пътна инфраструктура" прие новата система от фирмата доставчик. Остават довършителни работи от австрийската фирма, която ще получи за услугата близо 180 млн. лева. От АПИ обясниха, че предстои изграждането на допълнителни системи и за проследяване.

Първоначално ще се тества системата за издаване на т.нар. маршрутни карти. Новите пътни такси ще важат за големи камиони над 12 т.

Направен беше тест за издаване на пътна карта, която ще замести електронната винетка. Тестът показа, че разстоянието примерно от София до Бургас би струвало около 73 лева на камион с пет оси и стандарт 5. Новите цени са само тестови.

Впрягат и тол системата в превенцията по пътна безопасност

Впрягат и тол системата в превенцията по пътна безопасност

Тя ще осигурява данни за контрол на извънгабаритния тежкотоварен трафик

Заложените пътища, по които ще се тества системата също са тестови и обхващат около 6000 км., което е близо 30% от пътната мрежа на страната, която е близо 20 000 км.

Предстои да се решава дали ще бъдат разширени пътищата, по които ще се плащат т.нар. пътни такси.

Пътните такси ще се таксуват на базата на устройства, монтирани над пътищата и с лазарно проследяване ще се следят номерата на колите, които преминават под даденото устройство. Ще се запазват само тези на нарушителите.

Част от пътищата в обхвата на ТОЛ системата ще бъдат без такса, успокоява Аврамова

Част от пътищата в обхвата на ТОЛ системата ще бъдат без такса, успокоява Аврамова

Участъците не са в добро състояние

Припомняме, че преди дни от АПИ съобщиха, че тол системата може да подпомогне превенцията на пътната безопасност чрез осигуряване на данни за контрол на извънгабаритните товари и претоварването на пътни превозни средства.

На 16 април регионалният министър Петя Аврамова успокои, че част от пътищата в обхвата на тол системата ще бъдат такса. 

КРИБ настояха за отлагане на тол системата до 2020 г. 

С приходите от тол системата рехабилитират три пъти повече пътища

С приходите от тол системата рехабилитират три пъти повече пътища

Това заяви в Разград заместник-министър Николай Нанков