Да се засили контролът над транспортните средства в българския участък на Дунав, препоръча Висшият консултативен съвет по водите (ВКСВ) на Министерството на околната среда и водите, информират от пресцентърът на МОСВ.

На последното за годината заседание на ВКСВ беше обсъдено изпълнението на „Националната стратегия за управление и развитие на водния сектор до 2015 г.". В нея са заложени дейности на ведомствата, които отговарят за управлението на водите в България.

ВКСВ реши на следващото си заседание да изслуша изпълнителния директор на агенция „Морска администрация" Николай Апостолов за мерките, които се предприемат във връзка със зачестилите замърсявания от изпускане на трюмни води в Дунав.

Съветът препоръча да се подобрят механизмите за комуникация и координация между компетентните институции в България - Басейнова дирекция „Дунавски район" към МОСВ, Агенцията за проучване и поддържане на р. Дунав и ИА „Морска администрация " към Министерството на транспорта, Министерството на държавната политика при бедствия и аварии, ДА"Гражданска защита" и местната власт.

Членовете на съвета предложиха също да се създаде междуведомствена работна група, която да разгледа и актуализира проекти за комплексно използване на водите на Места на територията на България. Препоръката на ВКСВ е одобрените проекти да бъдат взети предвид при изготвянето на плана за управление на реката в съответствие с изискванията на Рамковата директива по водите и двустранните споразумения.