"Без да се чака приемането на Закона за детското правосъдие, с усилията на всички институции, интерната в с. Драгоданово трябва да бъде незабавно затворен." Това заяви омбудсманът Мая Манолова в Сливен, където по нейна инициатива е свикана работна среща, на която да се набележат мерки и ясен план за извеждане на децата от интерната в селото.

Обсъдено е и поетапното закриване на всички социално-педагогическите интернати /СПИ/ и възпитателните училища - интернати /ВУИ/ в страната.

Днешната среща бе провокирана и от подписка на жители на с. Драгоданово за закриване на интерната, след като 63-годишен мъж от селото загина при инцидент, като разследващите проверяват и версията за замесена 13-годишна възпитаничка на интерната. Според жителите на селото, настанените в интерната деца, безконтролно излизат от сградата, извършват кражби, държат се непристойно, проституират, нападат възрастни хора и животни.

Драгоданово отново поиска интернатът да бъде закрит

Драгоданово отново поиска интернатът да бъде закрит

Искат дом за възрастни на негово място

Към момента в интерната са настанени 37 деца - 7 момичета и 30 момчета, като една част от тях са "в бягство".

Манолова припомни, че посещава за четвърти път гр. Сливен и още преди година и половина, след проверка в СПИ "Христо Батев" в с. Драгоданово, е настояла за незабавно закриване на интерната. Тя подчерта, че в такива институции като СПИ и ВУИ битовите условия са изключително лоши, учебният процес е занемарен, децата нямат лично пространство, джобни пари, храна, липсва им адекватна психологическа и педагогическа подкрепа, както и смислени възможности за уплътняване на свободното време, а същевременно са подложени на нерегламентирани наказания и са жертви на бедност и насилие.

Зам.-министърът на образованието и науката Деница Сачева съобщи, че от 1 септември на следващата учебна 2017/2018 година интерната ще бъде закрит.

"Децата ще бъдат пренасочени в други образователни институции, които са на подчинение на МОН. Това няма да бъде направено механично, ангажиментът ни е до края на юни всяко едно дете да има своята индивидуална оценка, която ще се направи от местни специалисти от структурите на МОН, МТСП, МЗ, Комисията за борба с противообществените прояви, неправителствени организации и други. Децата в интерната в с. Драгоданово в момента са 37, голяма част от тях обаче ще завършат 8 клас, т.е. няма да имаме ангажимент за тяхното образование, но въпреки това ние ще се постараем и за тях да дадем предписания, които да бъдат възможно най-адекватни за тяхната житейска история", посочи зам.-министър Сачева.

Тя уточни, че 16 момчета от интерната в с. Драгоданово ще бъдат преместени в друго СПИ, а за едно момиче ще се търси индивидуално решение за настаняване в друга социална услуга.

"България е единствената европейска държава, в която деца до 14-годишна възраст се въдворяват в подобни институции и че деца до 14-годишна възраст прекарват детството си зад решетки, че в тези интернати, също зад решетки, се настаняват деца до 18-годишна възраст. Забележете, не за извършени престъпления, а за простъпки, за които възрастните не носят отговорност - бягства от дома и институции, за скитничество, за просия, за проституция, за кражба на списание или сладолед. Децата в с. Драгоданово са принудени да извършват сексуални услуги за по 5 лв., защото нямат джобни и алтернативата пред тях е, или да откраднат от селския магазин, или да си "заработят" парите", категорична е Манолова.

Феноменът "деца раждат деца" у нас продължава, притеснена Манолова

Феноменът "деца раждат деца" у нас продължава, притеснена Манолова

Иска от новия просветен министър задължително сексуално образование

Тя поиска от представители на всички институции, които имат отношение към децата и техните права, да прекарат един ден в дома, за да се уверят, че всеки час, който едно дете прекарва зад решетките, е престъпление на цялото общество срещу неговата личност.

По думите й, бездействието на институциите е довело до ситуацията, в която към насилието, лошото отношение и битови условия, липсата на образование и подкрепа, се добавя и граждански протест на възрастни срещу деца.

Според омбудсманът, децата в конфликт със закона трябва да бъдат настанени в институции само като крайна мярка, където да има грижа, корекционно-възпитателни мерки, образователен процес, подкрепа за техните семейства и нормален живот, както на всички останали деца.

За целта Мая Манолова предложи на представителите на всички институции на срещата да се обединят усилията в изготвянето на индивидуална оценка на всяко дете, с конкретен план за неговото настояще и бъдеще.

"За всички деца ще се потърсят алтернативни възможности. Първа мярка - връщане обратно в биологичното семейство, с подкрепа за семейството, с ангажиране на местната комисия, местните институции, цялата общественост. Втора мярка - приемно семейство. Трета мярка - център за настаняване на деца, лишени от родителски грижи и като най-краен вариант - преместване в друг интернат", каза Манолова.

Подготвят наръчник за справяне с агресията в училище

Подготвят наръчник за справяне с агресията в училище

В държавните детски градини няма психолози, признаха от БДП

Тя допълни, че "това, с което се ангажира институцията на омбудсмана е изготвянето на стратегия за действие, която да включва ясно разписани ангажименти на всички институции, насочени за закриване, не само на интерната в с. Драгоданово, а на всички интернати. Освен това, да се наложи, образно казано, мораториум върху настаняването на деца в подобни институции."