Над 60 000 лева е печалбата за миналата година на мандрата към Пловдивския затвор. В нея се правят кисело мляко и сирене по Българския държавен стандарт.

Продуктите се произвеждат от затворниците под стриктния надзор на технолог, а млякото е от собственото животновъдно стопанство на затвора, разказва "Дарик".

През 2010 г. в затворническото общежитие в Смолян сравнително малка мандра започва производство. Идеята за млечни продукти собствено производство се появява като естествено продължение на вече развити дейности в смолянското общежитие. Общежитието в Смолян към пловдивския затвор е от категорията открит тип.

Затворниците отглеждат крави, овце и кози. Идеята за мандрата възникнала естествено, като тя била свързана с това да се затвори цикълът от производството на мляко до преработката му в готови млечни продукти.

Асортиментът на мандрата не е голям, но предстои да бъде обогатен с нови продукти. За момента предлага три вида сирене и кисело мляко. В процес на въвеждане в експлоатация е линия за кашкавал.

Затворниците от смолянското общежитие отглеждат 60 крави, 130 овце, от две години отглеждат и кози.