Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) подготвя два законопроекта за храните, които имат за цел да подобрят контрола върху храните и качеството на живот.

Това съобщи заместник-министърът на земеделието Янко Иванов на пресконференция, посветена на старта на Националната седмица на достъпа до добра храна 2019 г.

Въпросът за храната винаги е бил на преден план в политиката на МЗХГ и правителството, особено когато става въпрос за здравословното хранене на децата, заяви Георгиев.

Производители обвиняват ДФЗ, че създава хаос в доставките за училищата

Производители обвиняват ДФЗ, че създава хаос в доставките за училищата

Повече от два месеца Фондът не е дал указания и критерии за доставките на мляко и плод

МЗХГ отдава значение както на производството на българските храни по БДС, така и на утвърдени стандарти. Министерството девета година провежда схемите за училищен плод и училищно мляко, като целта е подобряване на хранителните навици на децата до 4 клас на територията на цялата страна, обясни Янко Иванов.

Той се похвали и че МЗХГ е разработило национална стратегия за прилагане на схемата за предлагане на плодове, зеленчуци, мляко и детски продукти в детските градини и училищата до 2022-2023 г.

В схемата за училищен плод и училищно мляко са включени 3400 учебни заведения и повече от 470 хил. деца. Това е една инвестиция, която в бъдеще може да помогне за намаляването на разходи за здравеопазване, които произтичат, каза заместник-министърът.

Отпада БДС за детските храни

Отпада БДС за детските храни

Браншовите организации недоволстват от липсата на критерии

Той отчете, че за учебната 2018-2019 бюджетът на схемите е над 15 813 000 лв., от които са изплатени близо 11 млн. лв. Към настоящия момент новите подадени заявления за одобрение по схемата училищен плод и училищно мляко са 115, а общият брой на учебните заведения е 2592.

Форумът е поредната промяна, която очертава трайната тенденция за разбиране на обществото за храните, които консумираме. Инициативата е под патронажа на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева. Кампанията се провежда за втора година.

Търговци алармират за монопол при доставките за училищата

Търговци алармират за монопол при доставките за училищата

Искат предимство за продукта, а не за определена фирма