Нека помним заветите на Гоце Делчев, не само в дните на чествания, нека те ни съпътстват, защото са нашата национална идентичност. Любов и вяра е посланието на честването на годишнината от кончината му. Любов към Родината, любов към завета да сме единни, обединени в името на каузата и вяра, че ние и нашите следовници ще я постигнем.

Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков.  Той направи изявлението на тържественото честване по повод 120-та годишнина от кончината на Гоце Делчев в Благоевград, съобщиха от пресцентъра на Парламента.

Той прие почетния караул на площад "Македония" и поднесе венец пред паметника на големия революционер и будител.

Днес е ден да си спомним героя и неговото дело, защото всеки е жив, докато бъде помнен, заяви председателят на Народното събрание. Росен Желязков отбеляза, че Гоце Делчев е описан от поета Пейо Яворов като "хайдушко божество" и подчерта, че това е така, защото с делата си Гоце Делчев е дал основания да го считат за втория апостол на българското национално революционно движение.

Любовта на Гоце Делчев към Родината, към идеята за национално обединение, любовта към завета и делото на революционерите преди него в името на бъдещите поколения, са нещата, които си припомняме днес, добави Росен Желязков.

Желязков се включи в шествието в памет на Гоце Делчев, което започна от Съдебната палата в Благоевград.

120 години от смъртта на Гоце Делчев

120 години от смъртта на Гоце Делчев

Гоце Делчев решава да изведе четниците от селото

На възпоменателното честване присъстваха кметът на Благоевград Илко Стоянов, председателят на Общинския съвет Радослав Тасков, народни представители от различни политически партии, представители на Българската православна църква, културни дейци, общественици и много граждани.

Днес се отбелязва 120 години от смъртта на Гоце Делчев.

На 4 май 1903 г. пада убит един от най-значимите български революционери - Гоце Делчев. Той загива в сражение с турска потеря край село Баница, Серско едва на 31 години.

През нощта на 3 срещу 4 май, на път за среща с водителите на Серски революционен окръг, четата на Делчев попада в обкръжение в село Баница. Потерята, командвана от майор Хюсеин Тефиков - съвипускник на Гоце Делчев от Военното училище в София, блокира селото по сигнал, че там нощуват комити.

Гоце Делчев решава да изведе четниците от селото, но опитът пропада.

При битката умира и революционерът Димитър Гущанов.

Тленните останки на Гоце Делчев митарстват 43 години след неговата смърт, за да бъдат положени през 1946 година в Скопие.

Полицията в Гърция спря българи, опитали се да посетят лобното място на Гоце Делчев

Полицията в Гърция спря българи, опитали се да посетят лобното място на Гоце Делчев

Посланикът ни в РСМ пък положи цветя на гроба на революционера в Скопие

Делегация от българското посолство в Република Северна Македония, водена от посланика на страната ни Ангел Ангелов, положи венци на саркофага с костите на Гоце Делчев в двора на църквата "Св. Спас" в Скопие.

Министерството на външните работи (МВнР) получи сигнал за български граждани, които са отведени до полицейското управление в гръцкото село Кариес, познато в България като село Баница. Това съобщи на брифинг в МВнР служебният външен министър работи Иван Кондов.