Жена от Пловдив, която от години е със 100% инвалидност, почина, докато чака близо година за преосвидетелстване в ТЕЛК, съобщи Нова телевизия.

Близките ѝ са взели решение да съдят България в Страсбург.

Жената е живяла 43 години с епилепсия. През март миналата година се явява пред ТЕЛК- Пловдив и решението е 98%, без чуждо подпомагане.

Експертите обаче преценяват, че тя може да се грижи сама за себе си и променят медицинското заключение.

По думите на сестра ѝ жената е имала големи припадъци и без придружител не можела да се оправя. Тя подчертава, че пенсията е намалена на 120 лв., а токът ѝ бил 170 лв.

Още през март решението на местния ТЕЛК е обжалвано в Националната лекарска комисия в София. Уверили я, че в началото на декември ще излязат със становище. Близо година такова нямало, а докато чака, сестра й починала.

Възрастна жена почина преди да получи посещение от ТЕЛК-комисия

Възрастна жена почина преди да получи посещение от ТЕЛК-комисия

Жената е чакала за домашно посещение 9 месеца

По информация на НОВА след последните промени в наредбата за орязване на инвалидните пенсии, в НЕЛК са затрупани със жалби

Телковото решение на жената ще бъде издадено посмъртно, защото така гласи законът. Затова роднините й настояват, за да няма повече абсурдни и да има промяна в работата на комисиите.

Припомняме, че това е втори подобен случай, при който жена е починала преди да получи решение от ТЕЛК. Преди седмица възрастна жена с 80% инвалидност не успя да дочака посещение от ТЕЛК-комисия след 9 месеца чакане.