90% от жилищата в циганските махали в Пловдив са незаконни. Това обявиха кметовете на районите "Източен" и "Северен" пред БНТ.

Не е ясно обаче колко точно са постройките, затова в най-голямата махала "Столипиново" започва тяхното описване.

Заради пренаселената територия на циганските махали незаконното строителство вече завзема тротоарите, а електрическите стълбове се вграждат в къщите.

Багери срещу незаконни постройки в пловдивския кв. "Столипиново"

Багери срещу незаконни постройки в пловдивския кв. "Столипиново"

Има засилено полицейско присъствие по време на акцията заради опасност от ескалация на напрежението

Около 40 000 са жителите на "Столипиново". Още 10 000 души населяват "Шекер махала" и "Арман махала". Голяма част от живеещите там нямат регистрация. През последните две години от кметството в район "Северен" са премахнали 51 незаконни търговски и жилищни постройки.

В "Източен" през 2017 година са съборени 4 жилищни сгради, а от началото на тази година още две къщи и 30 търговски обекта.

Жителите на незаконните къщи обаче масово обжалват заповедите за премахване и започват дела, които се точат с години и това спира дейността на районните кметства.

Продължава събарянето на незаконни обекти в "Столипиново"

Продължава събарянето на незаконни обекти в "Столипиново"

Над 50 незаконни търговски обекта са премахнати...

Последната тенденция в строителството в двата района е вграждането на електрически стълбове и улични лампи в незаконните имоти, които завземат тротоарите и улиците.

Заради нарушенията започват проверки на територията на "Столипиново", като ще бъдат предприети законовите мерки, за да бъдат освободени стълбовете.