Жители на столичния квартал "Овча купел" 1 излязоха на протест заради съмнително строителство в квартала. Към 19 часа на ъгъла на улиците "Монтевидео" и "Братя Бартел" се събраха около 80 души, които изразиха недоволството си по казуса.

Казусът - в квартала вече се извършва изкопна дейност и се подготвя строежа на пореден жилищен блок върху имот, предназначен за изграждането на детски градини, училища, улици, паркинги, водни и зелени площи и други.

Протестът се организира от представители на 10 жилищни блока в "Овча купел" 1, в които има 1 212 обекта (жилищни апартаменти и търговски обекти - б .р.). Това са блоковете 416, 415, 414, 413, 412 , 411, 410, 407, 406 и 405.

"Очакваме да ни подкрепят не само хора от района и квартала, а и единомислещите и цяла София, тези, които имат същите проблеми в техните жилищни комплекси, каквито има в нашия... Очакваме хората, които милеят за всичко, което се случва, и всичко, което не се случва на територията на страната ни по тази тема." Това заяви преди протеста за news.bg Мария Господинова, един от организаторите на протеста и домоуправител на етажна собственост в блок 412, вход А.

По думите ѝ най-съществено и притеснително е това, че до 1989 година, когато започва постепенното заселване на квартала, строителството на детските градини, училищата, улиците и други не е било изпълнено докрай. Въпросните обекти са предвидени в утвърдения през 1984 година устройствен план.

Снимка 375184

Източник: Цветан Генов

"Говорим за 30 години. За 30 години от предвидените 6 детски градини е изградена само една. При това я строиха 3 години", посочи Господинова и акцентира, че е съмнителна i самата промяна на предназначението на всички тези имоти - "... променят ги за жилищно строителство, без те да служат за удовлетворяването на нуждите на живеещите тук".

Снимка 375181

Източник: Цветан Генов

Господинова посочи и че в квартала има много улици, които са от 30 години извън регулация. Част от тези улици имали асфалтова и тротоарна площ, както и улично осветление. Други блокове обаче нямали улици, а от районната управа отказвали и да сложат улично осветление с довода, че улиците са извън регулация. "Говорим за улиците пред блоковете ни, хората се прибират на тъмно", допълни домоуправителят.

Стана ясно още, че от 2001 година насам домоуправителят на блок 414 води борба с институциите по казуса. Същият изпращал към институциите многобройни възражения и жалби срещу съмнителните строежи на жилищни сгради на места, предназначени на детски градини, училища, улици, паркинги и зелени площи. Всички жалби останали без отговор от ответната страна.

По думите на Мария Господинова жителите на столичния квартал през годините нито веднъж не са уведомявани по надлежния ред за провеждането на обществени обсъждания за промяната на планове и проекти, касаещи "Овча купел" 1.

"Искаме незабавно спиране на строежа и проверка от компетентните органи на всичко, което се е случвало през годините - защо не са изградени детските градини, паркингите, училищата, улиците", настоява още жителката на квартала.

Снимка 375179

Източник: Цветан Генов