Животновъдите в страната излязоха на национален безсрочен протест, съобщи БНР.

Козевъдите и овцевъдите се събраха на пътя София-Варна, при разклона за Арбанаси. Протестиращите настояват за спешни промени в сектора. 
На протеста са се събрали над 400 животновъди.

На протеста беше приета и декларация до премиера Бойко Борисов с настояване за подобаващи държавни компенсации за бранша.

Умъртвяват 1 300 овце и кози в Ямболско при засилена полицейска охрана

Умъртвяват 1 300 овце и кози в Ямболско при засилена полицейска охрана

Комисия на SANTE идва в България на инспекция

Към 12 часа животновъдите затвориха главния път София-Варна, въпреки че нямат позволение за блокадата. 

На мястото има засилено полицейско присъствие.

"Ще покажем, че ние не сме доволни. Ние не искаме да търпим повече това положение на една безтегловност на сектора." Това заяви по-рано днес съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев.

Козевъдите и овцевъдите не търпят загуби според изчисленията на Порожанов

Козевъдите и овцевъдите не търпят загуби според изчисленията на Порожанов

Днес животновъдите организират национален протест

С протеста животновъдите настояват и за оставката на заместник-министъра на земеделието Цветан Димитров. Протестиращите искат оставката и на двама директори на дирекции в министерството, отговорни за приемането на Наредба 3 за директните плащания, която беше отменена от съда в частта, касаеща бранша.

Според животновъдите предлаганата от Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) финансова помощ, която беше увеличена от 5 на 7 лева, е крайно недостатъчна.
Това се дължи на срива с 40% на изкупните цени на млякото. Протестиращите сочат, че претърпените загуби се равняват на поне по 40 лв. на животно.

Иван Станков: Хората желаят животните си, това е животът им

Иван Станков: Хората желаят животните си, това е животът им

България няма държавна аграрна политика и всеки прави каквото си иска

Припомняме, Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) обяви, че отпуска 8 милиона лева за стопаните на овце и кози, които изпитват затруднения заради ниската изкупна цена на млякото. От своя страна животновъдите поискаха държавна помощ в най-малък размер от 20 лева на животно, с която да се компенсират загубите от срива в изкупните цени на млякото.

ДФЗ реши и да отпусне над 1 милион лева на фермерите от област Ямбол, които не могат да продават овче мляко заради чумата по животните. Помощта се равнява на 25 лева на животно.

С жива верига ямболски животновъди пазят добитъка си

С жива верига ямболски животновъди пазят добитъка си

Разпоредена е евтаназия заради огнище на чума по овцете

Припомняме и че вчера животновъди от община Болярово, област Ямбол, блокираха пътя към селата Шарково, Крайново и Странджа. Те се обявиха против умъртвяването на близо 2 000 преживни животни заради наличието на чума в региона.