"Хората считат, че трябва болните животни да се изолират и да се правят ваксинации, а според европейските регламенти не можем да го правим. Хората жалят за животните си, това е животът им". Това заяви пред БНР бившият министър на земеделието и председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Иван Станков.

Козевъдите и овцевъдите не търпят загуби според изчисленията на Порожанов

Козевъдите и овцевъдите не търпят загуби според изчисленията на Порожанов

Днес животновъдите организират национален протест

Според Станков компенсациите за умъртвените животни не са решение, защото след поредното евтанизиране, животновъдите ще трябва да работят на загуба и много от тях вероятно ще се откажат да се занимават с тази дейност. Иначе компенсация в размер на 250-300 лева можела да се счита за разумна.

"Изисква се от собствениците на продуктивни животни да доказват 70 литра мляко и това касае 200 000 овце. 70 литра мляко не са чак толкова много, но проблемът е, че мандрите отказват изкупуването на млякото и по този начин те не могат да представят своите доказателства. Другият проблем са цените. Цените на млякото се сриват от 1.40 на 1 лев и загубите на фермерите са много големи. Това засяга преди всичко малките фермери, които нямат хладилна техника, които не могат да произвеждат продукти при домашни условия. Затова хората протестират. Исканията са на първо място да бъдат наказани "виновниците" за изготвянето на тази Наредба 3", заяви Иван Станков.

По думите на Станков решението на Държавен фонд "Земеделие" да отпусне по 7 лева държавна помощ за овце и кози майки за всички животновъди и по 25 лева за овцете в ямболско заради ограниченията там да се продава мляко заради чумата не е добро. Тези суми не удовлетворявали производителите в овцевъдството и козевъдството.

Откриха чума по овцете в Ямболско
Обновена

Откриха чума по овцете в Ямболско

Болестта по овцете е открита за пръв път в България

"Предложението е за 20 лева, което също не е достатъчно като компенсация за загубите в цените на млякото и неизкупуването, а предложението за засегнатите райони е за 40 лева. Така че не са приемливи."

Бившият служебен земеделски министър коментира, че България няма държавна аграрна политика и "всеки прави каквото си иска". Според него няма стимули за хората и те са системно пренебрегвани, а на фона на това овцевъдството и козевъдството в целия ЕС намалява.

С жива верига ямболски животновъди пазят добитъка си

С жива верига ямболски животновъди пазят добитъка си

Разпоредена е евтаназия заради огнище на чума по овцете